20o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Συζήτηση με θέμα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Συζήτηση με θέμα  «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Ανθρώπινα Δικαιώματα» πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αποθήκη Γ’, στο πλαίσιο του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αναφέρεται σε άρθρο του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αντικείμενο της συζήτησης η ανυπαρξία κανόνων περιορισμών, κανόνων και νόμων στον ψηφιακό κόσμο – τον κόσμο του διαδικτύου – έναν κόσμο στον οποίο όμως, έχουμε ήδη καταφέρει – ακόμα και οι “χρήστες” της μεταβατικής γενιάς -αυτοί που μεγάλωσαν χωρίς διαδίκτυο, να ερωτευόμαστε, να φλερτάρουμε, να αγοράζουμε, να πουλάμε, να κάνουμε πολιτική, να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε, να “δημιουργούμε ειδήσεις” και να τις αναπαράγουμε.

Ερωτήματα όπως:

  • Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ότι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο θα παραμείνει εκεί και… ποιός είναι αυτός που θα το ελέγξει; Κι αν διαφωνούμε, εναντίον ποιού θα στραφούμε; (τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης λ.χ έχουν “υπογραφή” συντάκτη, ευθύνη του αρχισυντάκτη- του διευθυντή έκδοσης κ.λ.π. με “ονόματα” και κατά το νόμο “ευθύνες”.
  • Ποιός και με ποια (Εθνική-θρησκευτική-καλλιτεχνική -αισθητική) παιδεία θα κρίνει αν η “ανάρτηση” στο F/B φωτογραφίας της… ελαιογραφίας Γάλλου Γκιστάβ Κουρμπέ “Η προέλευση του κόσμου” (έργο του 1866) ενέχει… “πορνογραφικό περιεχόμενο” και πρέπει να… εξαφανισθεί απ’ τη σελίδα του χρήστη…

“Έχουμε μάθει να ρυθμίζουμε τον κόσμο, να θέτουμε νόμους και περιορισμούς, πριν το διαδίκτυο – έφτασε πιεστικά πλέον ο χρόνος να νομοθετήσουμε και την…ηλεκτρονική ζωή μας…”, κατέληξαν οι μετέχοντες στη συζήτηση.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το άρθρο του ΑΠΕ – ΜΠΕ 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *