2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας»

Η  Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ολυμπιάδας και το  Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης διοργανώνουν το 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα:

«Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

 Στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Πανεπιστημιούπολη Ρίο, 27-29 Απριλίου 2018

Το συνέδριο απευθύνεται σε:

  • Πανεπιστημιακούς
  • Διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες
  • Ειδικούς επιστήμονες
  • Κατόχους Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης
  • Μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές
  • Στελέχη εκπαίδευσης Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Εκπαιδευτικούς Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Ερευνητές
  • Στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης
  • Μέλη οργανώσεων αλλοδαπών
  • Πολιτικά κόμματα
  • Αθλητικά σωματεία
  • Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κάθε βαθμίδας
  • Πολιτιστικές οργανώσεις και συλλόγους
  • Καλλιτεχνικές ομάδες ή σχήματα
  • Δήμους
  • Υπεύθυνους Πολιτιστικών Θεμάτων

και σε κάθε ενδιαφερόμενο

Προβληματική του Συνεδρίου

Η ιδέα της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας παράλληλα με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν αποτελεί μια ρομαντική αναπόληση του παρελθόντος, αλλά μια αναγκαιότητα του σήμερα, για την αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησης, του εθνοκεντρισμού, του σφετερισμού της Ολυμπιακής Ιδέας, των συναλλαγών και της αδιαφάνειας που εκδηλώνονται στις διαδικασίες επιλογής της χώρας που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.

Τα σύγχρονα κράτη χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να στηρίξουν τον εθνοκεντρισμό τους, μετατρέποντας τον αθλητισμό σε υποχείριο του εθνοκεντρισμού και του ατομοκεντρισμού, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το εύρος της πολιτικής, πολιτισμικής και αθλητικής κρίσης, που εντείνεται με την απομάκρυνση από τον ανθρωποκεντρισμό και την προσήλωση των κοινωνιών στον τεχνοκρατισμό και τη θρησκοληψία, με αποτέλεσμα την πολιτισμική πενία που μαστίζει την υφήλιο.

Στο πλαίσιο αναζήτησης διεξόδου από την πολιτισμική πενία, σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και διεθνώς, οι πολίτες αναβιώνουν δραστηριότητες του παρελθόντος και της αρχαιότητας. Ειδικότερα για την Ελλάδα και λόγω της ιστορικής και πολιτιστικής της διαδρομής, η τάση αυτή λαμβάνει γιγαντιαίες διαστάσεις και παίρνει μορφή μέσω ουσιαστικών προσπαθειών για αναβίωση δραστηριοτήτων, όπως των Πύθιων, των Νέμεων, των Ίσθμιων, των Λυκαίων Αγώνων, της Κλασικής Διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας, των Παναθηναίων, του αθλήματος του Παγκρατίου, του Φειδιππίδειου Άθλου κ.λπ.

Στόχοι αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας

Ως αντιστάθμισμα της πολιτισμικής πενίας προτάσσεται η αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας σε μαθητές και ενήλικες, για να αποτελέσει το ανάχωμα στην κρίση και το εφαλτήριο ανάπτυξης των ηθικών αξιών, του ανθρωπισμού, του ολυμπιακού αθλητικού πνεύματος και του ελληνικού ανθρωποκεντρισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και είναι άμεσα συνδεδεμένος με το πνεύμα του ολυμπισμού από όπου και αν αυτό πηγάζει (αθλητισμός, πολιτική, πολιτισμός).

Σε αντιδιαστολή με τα κέντρα εξουσίας που λειτουργούν ανά την υφήλιο, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη ενός παγκόσμιου κέντρου αθλητισμού, πολιτικής και πολιτισμού, το οποίο επικεντρώνεται στον άνθρωπο και δίνει το στίγμα του πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας. Με την αναβίωση του τρίπτυχου της Κλασικής Ολυμπιάδας η Ελλάδα καλύπτει από κάθε άποψη την ανάγκη αυτή, εφόσον μπορεί να αποτελέσει, εκτός από αθλητικό, και παγκόσμιο κέντρο διπλωματίας και πολιτισμού. Η πρόταση αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας κινείται στο ίδιο πνεύμα και συμπεριλαμβάνει την Αθλητική Ολυμπιάδα για μαθητές και ενήλικες, την Πολιτική Ολυμπιάδα για ενήλικες και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα για μαθητές και ενήλικες.

Η συμμετοχή των μαθητών στην Κλασική Ολυμπιάδα

Πεποίθησή μας είναι ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι βασικότεροι φορείς παραγωγής πολιτισμού, σε αντιδιαστολή με την επικρατούσα άποψη ότι ο πολιτισμός πρέπει να εισαχθεί στην εκπαίδευση. Επομένως, ο πολιτισμός οφείλει όχι απλά να συνδεθεί με το σχολείο και την εκπαίδευση, αλλά το σχολείο και η εκπαίδευση να μετατραπούν στους κύριους φορείς παραγωγής πολιτισμού, με πρωτεργάτες τους μαθητές και συντονιστές τους εκπαιδευτικούς. Με τον τρόπο αυτό και μέσω της συμμετοχής των σχολείων κάθε βαθμίδας στην αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας, θα οικοδομηθεί ο πολιτισμός όχι μόνο του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται χιλιάδες εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου, που στην πλειοψηφία τους παραμένουν στην αφάνεια. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των εκδηλώσεων έχουν σχέση με τον Ολυμπισμό. Επομένως οι εκδηλώσεις αυτές οφείλουν να συντονιστούν και να παρουσιαστούν στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας έτσι τη συνεισφορά της εκπαίδευσης στον πολιτισμό και στην αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας.

Η συμμετοχή των ενηλίκων στην Κλασική Ολυμπιάδα

Οι αθλητικές εκδηλώσεις ενηλίκων στην Αθλητική Κλασική Ολυμπιάδα θα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων ή αθλητών αθλημάτων της κλασικής Ολυμπιάδας.

Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα στηρίζεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις καλλιτεχνικών ομάδων και σχημάτων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο νομού αλλά και πανελλήνια.

Στις εκδηλώσεις της Πολιτικής Ολυμπιάδας θα πραγματοποιούνται ομιλίες πολιτικού περιεχομένου από ενήλικες πολίτες. Εν ενεργεία πολιτικοί δεν καλούνται και δεν γίνονται δεκτοί ως ομιλητές, διατηρούν όμως το δικαίωμα του ακροατή και της παρέμβασης. Απώτερος στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η διαμόρφωση παγκόσμιας διπλωματίας και στρατηγικών για τη λειτουργία και τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών συστημάτων, καθώς και η διατήρηση και ανάπτυξη της παγκόσμιας ειρήνης και του ανθρωποκεντρισμού.

Για να είναι εφικτή η συμμετοχή τους σε μία από τις παραπάνω Ολυμπιάδες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην οργανωτική επιτροπή του νομού όπου δραστηριοποιούνται.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *