Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς: Προτάσεις για ψηφιακές περιηγήσεις και διαγωνισμούς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας του την δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης στις εκθέσεις του, παρακολούθησης ντοκιμαντέρ, συμμετοχής σε διαγωνισμούς , ανάγνωσης παραμυθιών.

1. Περιηγούμαστε ψηφιακά στην έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

Μένουμε σπίτι και, ταξιδεύοντας νοερά στον Πύργο της Τήνου και στο εντυπωσιακό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), κάνουμε μια ψηφιακή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο».

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VR) ζωντανεύει στην οθόνη μας η έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο (18.7-30.9.2018), με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη (1938). Υπήρξε αποτέλεσμα της γόνιμης σύμπραξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και περιλάμβανε αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο (όπως ο περίφημος Σάτυρος) από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιπλέον, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν τριάντα πέντε σχέδια του Γιανούλη Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα, καθώς και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του συλλέκτη Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη. Η σπουδαιότητα της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι τα έργα του Χαλεπά τοποθετήθηκαν στον «φυσικό» τους χώρο, στην πατρίδα του καλλιτέχνη, στον Πύργο της Τήνου, και «συνομίλησαν» με έργα ομότεχνων συγχωριανών του αλλά και με τεκμήρια του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνοντας μια μοναδική ενότητα που οδήγησε σε νέες ερμηνευτικές οπτικές. Ενταγμένη στο πρόγραμμα δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτριας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Παράλληλα, μας δίνεται η ευκαιρία να διατρέξουμε ψηφιακά και τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου που αναδεικνύει το μάρμαρο, υλικό ξεχωριστό για την αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικός εξοπλισμός, σχέδια παλαιών τεχνιτών, αντικείμενα σε μάρμαρο, πηλό και γύψο μάς βοηθούν να ανακαλύψουμε την τέχνη του μαρμάρου, με έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας.

Για την περιήγηση πατήστε εδώ

2. Ταξιδεύοντας στην ιστορία του ευλογημένου καρπού της Μεσογείου

Μένουμε σπίτι και, παρακολουθώντας δυο ντοκιμαντέρ, περιηγούμαστε στις ελαιοφόρες περιοχές της Λακωνίας και της Λέσβου για να ανακαλύψουμε την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της, παρέα με τον δημοφιλή ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Πρώτος σταθμός η Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που αναδεικνύει τον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στην περιήγηση ερευνούμε τα στάδια ζωής της ελιάς και κατανοούμε την άρρηκτη σύνδεσή της όχι μόνο με τις διατροφικές συνήθειες, την οικονομία, τη λατρεία, τα έθιμα, αλλά και με την ταυτότητα του τόπου μας.

Το νοερό ταξίδι συνεχίζεται στη Λέσβο και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ, που προβάλλει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα. Το Κοινοτικό Ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής (γνωστό ως «Μηχανή του Κοινού»), που αποκατεστημένο σήμερα στεγάζει το Μουσείο, υπήρξε πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και είχε στόχο, εκτός από τη βελτίωση της παραγωγής του ελαιολάδου, την ανάπτυξη της κοινότητας μέσω της διαχείρισης των κερδών του ελαιοτριβείου, με ευεργετικά αποτελέσματα για τον κοινωνικό ιστό και τις υποδομές της περιοχής.

Για το πρώτο ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ

Για το δεύτερο ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ

3. Ατενίζοντας τη Λίμνη Στυμφαλία

Μένουμε σπίτι και μαθαίνουμε για τη Λίμνη Στυμφαλία. Με ξεναγό τον αγαπημένο ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη, ανακαλύπτουμε, μέσω ενός ντοκιμαντέρ, την περιοχή και μαζί το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση, το τοπίο και την ιστορία του.

Επιπλέον, μέσω μιας πρωτότυπης ψηφιακής εφαρμογής, που αναπτύχθηκε από το ΠΙΟΠ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Life-Stymfalia, παρακολουθούμε με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και με λήψεις προηγούμενων ετών ή και δεκαετιών, τις αλλαγές του φυσικού τοπίου της Λίμνης Στυμφαλίας. Η εφαρμογή παρουσιάζει τη διαχρονική εξέλιξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής από το 1972 μέχρι και την πιο πρόσφατη δορυφορική εικόνα.

Για το ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ

Για την εφαρμογή πατήστε εδώ

4. HomeISTORY-Διαγωνισμός συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου


Μένουμε σπίτι
… Ευκαιρία να γνωρίσουμε θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση σε ψηφιακές συλλογές γίνεται εντονότερη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Με ένα τάμπλετ, με ένα κινητό μπορούμε πια, μικροί και μεγάλοι, να έρθουμε σε επαφή με τους θησαυρούς που κρύβουν τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία. Θα αξιοποιήσουμε, άραγε, την ευκαιρία;

Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4), προκηρύσσουν, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου για ενήλικες, με τίτλο για φέτος:

HomeISTORY
Μαθαίνουμε και διασκεδάζουμε αξιοποιώντας τις δυνατότητες
των νέων τεχνολογιών

Ο διαγωνισμός HomeISTORYθα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Όσοι θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα γράψουν ένα παραμύθι που θα συστήνει στους μικρούς αναγνώστες τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη χρήση της ως μέσου πρόσβασης σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και σε θησαυρούς γνώσης. Το παραμύθι που θα επιλεγεί θα δημοσιοποιηθεί ώστε όσοι συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού να υποβάλουν σχέδια για την εικονογράφησή του.

Ειδικότερα:

A‘ φάση

  • Δευτέρα 6/4/2020 έως Παρασκευή 18/9/2020: Υποβολή παραμυθιών.
  • Δευτέρα 28/9/2020: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την επιτροπή του διαγωνισμού και δημοσιοποίηση του κειμένου που θα έχει επιλεγεί.

Β’ φάση

  • Τρίτη 29/9/2020 έως Δευτέρα 30/11/2020: Υποβολή σχεδίων για την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου.
  • Τετάρτη 9/12/2020: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την εικονογράφηση. 

Το κείμενο και η εικονογράφηση που θα επιλεγούν θα εκδοθούν ψηφιακά από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 3739651 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Tirlav@piraeusbank.gr.

Για να δείτε τους όρους του διαγωνισμού, πατήστε εδώ
Για την αίτηση συγγραφής, πατήστε εδώ
Για την αίτηση εικονογράφησης, πατήστε εδώ

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ
Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα
Τ: 210 3739651-2 |  www.piop.gr

5. Μια virtual περιήγηση στην έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»

Μένουμε σπίτι και αξιοποιούμε την εικονική πραγματικότητα (VR) για να «ταξιδέψουμε» στο Κάστρο Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Εκεί, μπορούμε να διατρέξουμε ψηφιακά την εντυπωσιακή μόνιμη συλλογή που παρουσιάζεται στον άνω όροφο του Μουσείου και να περιηγηθούμε στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ). Επιλεγμένα έργα από τις συλλογές του ΕΑΜ αποκαλύπτουν πτυχές του Ωραίου από τους προϊστορικούς μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Τέλος, ξεφυλλίζοντας το συνοδευτικό εκπαιδευτικό έντυπο της έκθεσης, έχουμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο αυτή τη διαφορετική επίσκεψη στην έκθεση, παρέα με τα παιδιά μας.

Για την έκθεση πατήστε εδώ

Για το εκπαιδευτικό έντυπο πατήστε εδώ

*Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας από τις 26 Απριλίου έως τις 17 Ιουνίου 2018

6. Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε παραμύθια!

#Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε αγαπημένα παραμύθια των Εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Διαβάστε τα ελεύθερα online σε pc, tablet και smartphone.

Το Κρυφτό της Στέλλας Τσίγγου, σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια

Μια βόλτα σ’ ένα μουσείο μπορεί να μην είναι απλώς μια βόλτα αλλά μία συναρπαστική εμπειρία! Αρκεί να επιτρέψουμε στα εκθέματα να μας «μιλήσουν», όπως συνέβη στο μικρό αγόρι στο Κρυφτό.

Η Κυκλαδένια της Τζίνας Χατζηνικολάου, σε εικονογράφηση του Αριστείδη Τσινάρογλου

Η Κυκλαδένια ζούσε σε έναν κυκλαδικό οικισμό, όταν ξαφνικά ένας καταστροφικός σεισμός την έριξε στον βυθό της θάλασσας. Θα μείνει εκεί, ανάμεσα σε ψάρια, κοχύλια και βότσαλα, μέχρι τη μέρα που μια παρέα παιδιών θα τη… συναντήσει!

Το μικροσκοπικό βιβλίο που ήθελε να διαβαστεί της Μαρίας Κλίνη, σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια

Ένα μικροσκοπικό βιβλίο με μια λαχτάρα… Ποιά λαχτάρα; Μα, φυσικά να διαβαστεί! Θα τα καταφέρει άραγε να βρει τρόπο να μην είναι πλέον αόρατο; Το αγόρι με τα πράσινα γυαλιά θα μπορέσει να το βοηθήσει;

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *