Μουσείο Κοσμήματος Η. Λαλαούνη: Εκπαιδευτικά προγράμματα σε δύο νέα βιωματικά εργαστήρια

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων  του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη προσκαλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά του προγράμματα που υλοποιούνται στα νέα βιωματικά εργαστήρια  τα οποία δημιουργήθηκαν με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ιστορία του Μουσείου

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι το μοναδικό Μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993 και άνοιξε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 1994, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτιστικού χαρακτήρα. Το ΜΚΗΛ στεγάζεται στο παλιό εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Αποτέλεσμα εικόνας για μουσείο κοσμήματος ηλία λαλαούνη Το κτίριο, μία όμορφη οικία της δεκαετίας του ’30, ανακαινίσθηκε από τον Βασίλη Γρηγοριάδη σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Bernard Zehrfuss. Σήμερα το Μουσείο στεγάζει στις μόνιμες συλλογές του περισσότερα από 4000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές, σχεδιασμένες από τον ιδρυτή του Ηλία Λαλαούνη, μεταξύ του 1940 και 2000.
Από το 2001 προστίθενται στις μόνιμες συλλογές κοσμήματα, μικρογλυπτά και έργα διακοσμητικών τεχνών από τον ελληνικό και άλλους πολιτισμούς, με αποτέλεσμα τα εκθέματα του Μουσείου να εμπλουτίζονται συνεχώς. Περιοδικές εκθέσεις, πολιτιστικά και ερευνητικά προγράμματα και εκπαιδευτικές προτάσεις για παιδιά και νέους, εκδόσεις και προγράμματα ενηλίκων οργανώνονται διαρκώς. Οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες του ΜΚΗΛ δίνουν έμφαση σε κοινωνικά προγράμματα για ειδικές ομάδες, όπως εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και διαλέξεις και εργαστήρια για ενήλικες, ενώ συχνά επικεντρώνονται σε θέματα διακοσμητικών τεχνών, στην χρυσοχοΐα, στον σχεδιασμό και την πρακτική της κατασκευής του κοσμήματος.
Το ΜΚΗΛ είναι ένας ζωντανός και σύγχρονος οργανισμός με εκθέματα, δραστηριότητες και χώρους για μικρούς και μεγάλους. Ατενίζοντας το μέλλον, το Μουσείο εστιάζει τους στόχους του στην εξέλιξή του σε ένα διεθνές κέντρο προαγωγής της ιστορίας του κοσμήματος, της τέχνης της χρυσοχοΐας, αλλά και των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών γενικότερα.

Πρόσβαση

Το Μουσείο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Καλλισπέρη & Καρυατίδων, κάτω από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το θέατρο του Διονύσου, στην νότια κλιτύ της Ακρόπολης.

Το ΜΚΗΛ βρίσκεται παρακείμενο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι επισκέπτες μπορούν να έλθουν στο ΜΚΗΛ με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο σταθμός του Μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ απέχει μόλις 2 λεπτά με τα πόδια. Η στάθμευση στην παρακείμενη περιοχή είναι ελεύθερη.

Για πούλμαν και σχολικά λεωφορεία απαιτείται  επικοινωνία με τον Υπεύθυνο Φύλαξης του ΜΚΗΛ.

Στο χώρο του Μουσείου λειτουργούν δύο εργαστήρια όπου πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά  προγράμματα:

  • Ζωντανό Εργαστήριο Μεταλλοτεχνίας

Το Ζ.Ε.Μ. είναι το πρώτο ζωντανό εργαστήριο μεταλλοτεχνίας σε Μουσείο στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα εικόνας για μουσείο κοσμήματος ηλία λαλαούνηΞεκίνησε ως πρότυπο εκθεσιακό εργαστήριo αργυροχρυσοχοΐας το 1995, τιμώντας το κτήριο όπου στεγάζονταν τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη από τη δεκαετία του ’60. Στόχος του ΖΕΜ είναι η επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών μεταλλοτεχνίας, η συντήρηση των εκθεμάτων και η έρευνα για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού κοσμήματος. Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, δίνεται το βήμα σε καλλιτέχνες να στελεχώσουν ένα ζωντανό εκπαιδευτικό πάγκο εργασίας, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να γίνουν αρωγοί στην ανάπτυξη του σύγχρονου σχεδιασμού. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν την εργασία του καλλιτέχνη σε μια βιωματική εμπειρία κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης αναβιώνει το μυθικό εργαστήριο του Ηφαίστου!

Πατήστε εδώ για να δείτε το ενημερωτικό υλικό για το ΖΕΜ 

 

  • Ζωντανό Εργαστήριο Διακοσμητικών και εικαστικών Τεχνών

Το ΖΕΔΕΤ λειτουργεί ως εικαστική προέκταση του πρώτου εργαστηρίου επίδειξης παραδοσιακών τεχνικών μεταλλοτεχνίας. Αποτέλεσμα εικόνας για μουσείο κοσμήματος ηλία λαλαούνηTo ΖΕΔΕΤ προάγει τη δημιουργία του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος μέσω της επίδειξης και χρήσης τεχνικών, όπως η υφαντική, η κεραμική και η ξυλογλυπτική.  Το δέρμα, το σμάλτο, ο πηλός, το ξύλο και το ύφασμα συνδυάζονται με ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστικά, ρητίνες κ.α., δίνοντας στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να εξερευνήσει νέες τεχνικές σε πρωτότυπες φόρμες κοσμήματος απαντώντας παράλληλα σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.
Η συνέργεια παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών, εργαλείων και υλικών θα προσδώσει νέα έμπνευση στο σύγχρονο εικαστικό design για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης του κοσμήματος.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ενημερωτικό υλικό για το ΖΕΔΕΤ

Ημέρες  & Ώρες  Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων:

Δευτέρα κλειστά

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.30 – 14.30

Tετάρτη: 9.30 – 20.30

Kυριακή: 11.30 – 15.30

Εισιτήριο
4€ ανά μαθητή

Καθηγητές/ Συνοδοί: ελεύθερη είσοδος

Πατήστε εδώ για να δείτε το ενημερωτικό υλικό για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *