Γραφείο Σχ. Συμβούλων Β΄ Αθήνας, Ημερίδα με θέμα: «Καλές πρακτικές για ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού και των σχέσεων στο σχολείο και την τάξη».

Οι Σχολικοί/ές Σύμβουλοι Δ.Ε. με έδρα στη Β’ Αθήνας, το 2ο Π.Ε.Κ. Αθήνας και οι Σχολικοί/ές Σύμβουλοι Δ.Ε. με έδρα στην Ανατολική Αττική, συνδιοργανώνουν ημερίδα βιωματικού χαρακτήρα με θέμα:

«Καλές πρακτικές για ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού και των σχέσεων στο σχολείο και την τάξη».

            Η ημερίδα διεξάγεται εκτός σχολικού ωραρίου, η παρακολούθησή της είναι προαιρετική και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς Δ.Ε. των σχολικών μονάδων της Β’ Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής. Θα πραγματοποιηθεί στο 3ο Γ/σιο Αγίας Παρασκευής (πλησίον σταθμού μετρό Δουκ. Πλακεντίας, Δερβενακίων & Σάκη Καράγιωργα, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210-6081930)  την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, ώρες 15:00 έως 20:00 και, σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συμμετοχών, θα επαναληφθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ώρες 10:00 έως 15:00.

Η ημερίδα, στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ως εισηγήτρια η Δρ. Εύα Μαντζουράνη, πιστοποιημένη coach, Master Practitioner του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), μουσικολόγος, καθηγήτρια πανεπιστημίου και συγγραφέας, θα έχει έντονα πρακτικό χαρακτήρα, ώστε να μην αποτελεί μόνο θεωρητική εκπαίδευση. Καλύπτει βασικές δεξιότητες που θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τις δυνάμεις και ιδιαιτερότητές τους, να εργαστούν παραγωγικά με τους συναδέλφους τους και τους μαθητές, να βελτιώσουν την απόδοσή τους στην τάξη, να θέσουν εφικτούς στόχους για τη ζωή και τη διδακτική διαδικασία. Η θεματολογία της ημερίδας βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Επικοινωνιακές δεξιότητες του εκπαιδευτικού
  • Αυτογνωσία και Στοχοθεσία
  • Αξιακό σύστημα των εκπαιδευτικών σε συνάφεια με τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Ενδεικτικά θέματα που θα συζητηθούν συμπεριλαμβάνουν:

  1. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Στον πρώτο θεματικό άξονα της επικοινωνίας, θα εξεταστεί η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας σε εκπαιδευτικούς, όπως:

o          Δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης

o          Λεκτική και Μη-λεκτική επικοινωνία, τρόποι ανάπτυξης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής εναρμόνισης, συνειδητοποίηση της γλώσσας του σώματος, των οφθαλμικών κινήσεων και των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος, οι οποίες θα βοηθήσουν τη βελτίωση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων και του τρόπου της επιρροής τους.

o          Αναγνώριση των συστημάτων αναπαράστασης (VAKOG – ΟΑΚΟσΓ) τα οποία υποδεικνύουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το ανθρώπινο μυαλό επεξεργάζεται πληροφορίες, και το πώς αυτά επηρεάζουν τα διάφορα μαθησιακά στυλ. Η κατανόηση του προτιμώμενου συστήματος αναπαράστασης – τόσο του δικού μας, όσο και των άλλων ανθρώπων – έχει πολλά θετικά μαθησιακά και επικοινωνιακά αποτελέσματα, και μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη διδακτικών δεξιοτήτων στην τάξη.

  1. ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Σε αυτή τη θεματική ενότητα, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, θα διερευνηθούν τα ακόλουθα:

o          Ανάπτυξη της αυτογνωσίας τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών.

o          Αποτελεσματικές τεχνικές και εργαλεία για την αξιολόγηση της προσωπικής ζωής, της εργασίας, της προόδου και των σπουδών, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της διδασκαλίας.

o          Εργαλεία για στοχοθεσία, καταπολέμηση του άγχους απόδοσης, και προετοιμασία για κάτι σημαντικό.

  1. ΑΞΙΕΣ

Σε αυτή τη θεματική ενότητα θα γίνει αναφορά στο αξιακό σύστημα των εκπαιδευτικών, κυρίως σχετικά με τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ημερίδας παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 15:00 συμπληρώνοντας την αίτησή τους στον παρακάτω ηλεκτρονικό δεσμό:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdE5xfBv4RDCwgjKO4DvxxY72iRNwYP85PAlot1A-jwVjQ9PQ/viewform

Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων θα διεξαχθεί κλήρωση. Στην περίπτωση αυτή, ο τελικός κατάλογος με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της κάθε ημερίδας θα αποσταλεί στις σχολικές μονάδες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η υλοποίηση της επιμορφωτικής ημερίδας στηρίζεται στην εθελοντική εργασία όλων των συμμετεχόντων.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την σχετική πρόσκληση 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *