Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθήματων: Αίτημα για κατεπείγουσα σύσταση οργανικών θέσεων Εικαστικών και Θεατρολόγων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Επιστολή με θέμα: Αίτημα για κατεπείγουσα σύσταση οργανικών θέσεων Εικαστικών και Θεατρολόγων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθήματων.

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η εξαγγελία νέων μόνιμων διορισμών στην Γενική και την Ειδική εκπαίδευση, σημαντική για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και για τους κλάδους Αισθητικής αγωγής.

Θεωρούμε πως θα συνεισφέρουν σε μια εκπαίδευση με ακόμα περισσότερη ποιότητα για όλους.

Οι συνθήκες εργασίας θα είναι πολύ πιο ασφαλείς και δίκαιες για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που χρόνια τώρα (δεκαετίες συχνά) υπηρετούν στην ελληνική εκπαίδευση σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας.

Ωστόσο, όπως ακριβώς συνέβη και με τους αντίστοιχους περυσινούς διορισμούς, πάλι οι Εικαστικοί και οι Θεατρολόγοι, ζητάμε να διορθωθεί μια χρόνια παράλειψη και αδικία, την οποία έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη.

Παρόλο που οι ειδικότητες της Αισθητικής Αγωγής έχουν σταθερή θέση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και παρόλο που όποτε προέκυψε ανάγκη (υποχρεωτικές μετατάξεις επί κ. Αρβανιτόπουλου, διορισμοί 2021) συστήθηκαν λίγες οργανικές θέσεις, ποτέ το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε συνολικά, αν και η σύσταση οργανικών θέσεων αποτελεί πάγιο αίτημά μας και πυρήνα των διεκδικήσεών μας.

Το αποτέλεσμα είναι, οι θεατρολόγοι και οι εικαστικοί να αποτελούμε βασικά κλάδους αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που ουσιαστικά «αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας», παρόλα τα αμέτρητα κενά και τις χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών, που αποδεικνύουν τις πάγιες ανάγκες. Και επειδή είμαστε σχετικά νέοι κλάδοι στην Π.Ε., λογικό είναι τα λίγα οργανικά κενά που έχουν συσταθεί να μην ελευθερώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, τα οργανικά κενά που φαίνονται αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι τελείως αναντίστοιχα με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής εμφανίζονται δύο (!) κενά.

Ενώ δε, προσλήφθηκαν φέτος 505 περίπου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ91 – ο αριθμός δεν κατάφερε βεβαίως να καλύψει τα κενά, παρόλη τη σύσταση και των 171 οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα 200 και πλέον συνάδελφοί μας που εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια να οδηγηθούν στην ανεργία!

Στον κλάδο των εικαστικών (ΠΕ08) της Πρωτοβάθμιας Γενικής επικρατεί αντίστοιχη κατάσταση, μιας και η αναλογία προσλήψεων αναπληρωτών (άρα και επίσημα παραδεκτών λειτουργικών κενών) και οργανικών κενών είναι 1005 προς 35 (!). Επισημαίνουμε επίσης ότι και για τους δύο κλάδους δεν έχουν συσταθεί οργανικές θέσεις για την Πρωτοβάθμια Ειδική, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο άνω των 90 εκπαιδευτικοί ΠΕ08 και ΠΕ91 εργάζονται σε αντίστοιχα σχολεία.

Σας ζητούμε, κατανοώντας το δίκαιο αίτημά μας, να συμπεριλάβετε άμεσα, στους μόνιμους διορισμούς, νέες οργανικές θέσεις στους εν λόγω κλάδους, ώστε να αποκατασταθεί η χρόνια αδικία και όλα τα διδακτικά αντικείμενα να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο σεβασμό.

Να προστατευθούν τα εκπαιδευτικά, μαθησιακά δικαιώματα των μαθητών και μαθητριών

Όλοι οι συνάδελφοι να αντιμετωπιστούν στους διορισμούς με ισονομία και δικαιοσύνη.

Είναι πέραν κάθε χρηστής διοικητικής και πολιτικής διαχείρισης ο αποκλεισμός δύο κλάδων από την νομοθετημένη διαδικασία σύστασης οργανικών θέσεων.

Επίσης άνιση η μεταχείριση και η αντιμετώπιση εκπαιδευτικών που εργάζονται πλέον της δεκαετίας, ως πολίτες και εργαζόμενοι, δεύτερης διαλογής.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας και είμαστε πάντα  τη διάθεσή σας για οποιαδήποτε, αναγκαία διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ένωση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *