DiscoverEU: Ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέους 18 ετών υπηκόους της Ε.Ε.

Τι είναι το DiscoverEU?

Το DiscoverEU είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις την Ευρώπη μέσα από μαθησιακές εμπειρίες. Ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς (αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για να διευκολύνεται η συμμετοχή και όσων ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές) θα ανακαλύψεις τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ποικιλία των πόλεων και των χωριών της. Οι νέοι που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε έναν από τους δύο γύρους αιτήσεων που ανοίγουν κάθε χρόνο. Στους αιτούντες που γίνονται δεκτοί χορηγείται ταξιδιωτική κάρτα. 

Ως 18χρονος υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχεις  την ευκαιρία, χάρη στο DiscoverEU, να συμμετάσχεις σε μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα σου δώσει τη δυνατότητα να επωφεληθείς από την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανακαλύψεις την πολυμορφία της Ευρώπης, να μάθεις για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία και να συναντήσεις άτομα από όλη την ήπειρο. Επιπλέον, το DiscoverEU θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις δεξιότητες ζωής σημαντικές για το μέλλον σου, όπως ανεξαρτησία, εμπιστοσύνη και ανοιχτό πνεύμα απέναντι σε άλλους πολιτισμούς.  
 

Ποιος είναι ο επόμενος γύρος;

Σχεδόν 50.000 νέοι έλαβαν ταξιδιωτική κάρτα από την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων, τον Ιούνιο του 2018. Ο επόμενος γύρος θα ανοίξει στις 7 Νοεμβρίου 2019 στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2019 στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Ένα κουμπί «Υποβολή τώρα» θα εμφανιστεί σ’ αυτή τη σελίδα την κρίσιμη ημέρα! 

Για να μπορείς να υποβάλεις αίτηση, πρέπει:

  • να έχεις γεννηθεί μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2001 (συμπεριλαμβανομένης) και της 31ης Δεκεμβρίου 2001 (συμπεριλαμβανομένης)
  • να είσαι υπήκοος ενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης για χορήγηση της κάρτας
  • να έχεις αναγράψει τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου στο ηλεκτρονικό δελτίο αίτησης.
  • Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβεις μέρος σε ένα κουίζ (εκτός εάν υποβάλεις αίτηση ως μέλος ομάδας).

Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες μεταξύ της 1ης Απριλίου και της 31ης Οκτωβρίου 2020

Έχε υπόψη σου ότι αν έχεις αναπηρία ή πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει το ταξίδι σου, θα σου εξασφαλίσουμε βοήθεια και στήριξη που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να λάβεις μέρος στο DiscoverEU. Μάθε περισσότερα στις Συχνές ερωτήσεις – C.19.
 

Μπορώ να ταξιδέψω με φίλους;

Ναι, μπορείς! Εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Μπορείς να ταξιδέψεις μόνος σου ή με 4 φίλους σου το πολύ σαν ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί πληρούν τους προαναφερθέντες όρους. Σ’ αυτή την περίπτωση οι φίλοι σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό της αίτησής σου για να υποβάλουν τη δική τους αίτηση. Μπορείς να μάθεις περισσότερα στις Συχνές ερωτήσεις B.5 έως Β.11.

Μάλιστα, μπορείς να διοργανώσεις συναντήσεις με άλλους ταξιδιώτες DiscoverEU  προσαρμόζοντας ανάλογα τα σχέδια του ταξιδιού σου! Η ομάδα Facebook του DiscoverEU είναι μια πλατφόρμα που μπορεί να σε βοηθήσει σ΄ αυτό. Γίνε μέλος της ομάδας τώρα για να συνομιλείς με άλλους συμμετέχοντες.

 
 «Ένας ολόκληρος κόσμος περιμένει να τον ανακαλύψεις. Μάζεψε τα πράγματά σου, πάρε τον καλύτερο φίλο σου και ξεκινήστε.»

Ανταλλαγή εμπειριών 

Αν γίνεις  πρεσβευτής DiscoverEU, θα σου ζητήσουμε να περιγράψεις τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το Facebook ή το Twitter, κάνοντας χρήση της ετικέτας #DiscoverEU. Μπορείς επίσης, αν θέλεις, να κάνεις και μια παρουσίαση στο σχολείο σου ή στην τοπική σου κοινότητα. Επίσης, θα μπορούσες να πάρεις μέρος στον #διαγωνισμό φωτογραφίας/βίντεο DiscoverEU# και να κερδίσεις σπουδαία βραβεία. 

Θέλω να μάθω περισσότερα!

Σε ενδιαφέρουν οι προηγούμενοι γύροι υποβολής αίτησης; Ρίξε μια ματιά στο ενημερωτικό φυλλάδιο του DiscoverEU για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την πρωτοβουλία και τις εμπειρίες άλλων νέων που ταξίδεψαν χάρη στο DiscoverEU.

Η Ευρώπη είναι δική σου. Κάνε το πρώτο βήμα.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *