Cherry Tree Production & Creation: «Ταξίδι στον Κινηματογράφο» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ταξίδι στον Κινηματογράφο

​Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Με την εικόνα ως κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας της εποχής μας, ο εκπαιδευτικός καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, όπου οι μαθητές κατακλύζονται καθημερινά από οπτικά μηνύματα, τα οποία συχνά αδυνατούν να αξιολογήσουν ορθά. Συγχρόνως, η  αυξανόμενη εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα, υπαγορεύει τη σύνδεση της διδακτικής ύλης και πρακτικής με παράλληλες πηγές  νώσης και επικοινωνίας.

Με στόχο διττό, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, οι προβολές που πραγματοποιούμε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» περιλαμβάνουν πολυβραβευμένες ταινίες παιδαγωγικού χαρακτήρα, με την εγγύηση του «Νεανικού Πλάνου», προσφέροντας στον εκπαιδευτικό ένα πολύτιμο εργαλείο, επικουρικό του σχολικού προγράμματος. Η μύηση στον πλούτο της Έβδομης Τέχνης διαμορφώνει όχι μόνο κινηματογραφική παιδεία αλλά και προσωπική ματιά πάνω στα πράγματα. Συμβάλλει στη διάπλαση αισθητικών κριτηρίων, στην καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και την ανάπτυξη της αντίληψής του μαθητή.

​Ο κινηματογράφος, ως ένα «ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο», διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές του ανθρώπου, φέρνοντάς τον σε επαφή με ετερόκλητους πολιτισμούς, γλώσσες, ιδέες, εποχές. Ο θεατής καθίσταται περισσότερο δεκτικός στο νέο και το διαφορετικό. Το θέμα και το βίωμα κάθε προβολής συνιστούν πολύτιμο υλικό για γόνιμη συζήτηση των παιδιών με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, η θέαση μίας ταινίας σε χώρο κινηματογραφικών προδιαγραφών, εισάγει τους μαθητές στην κοινωνική διάσταση της τέχνης και τη λειτουργία του κινηματογράφου ως συλλογικής εμπειρίας, αντίβαρο στην εξατομικευμένη ψυχαγωγία μέσω του προσωπικού υπολογιστή.

Οι τίτλοι του καταλόγου, ποικίλοι και προσεκτικά επιλεγμένοι, διαρθρώνονται με βάση θεματικές ενότητες, παρέχοντας ευελιξία στον εκπαιδευτικό να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε με τους μαθητές σας τη μαγική εμπειρία της Έβδομης Τέχνης, στον χώρο του καταξιωμένου Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, μπορούμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα αυτή στο σχολείο σας, με τη δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης και εργαστηρίου για τον κινηματογράφο.


Το παιδικό βλέμμα, μάτι της κινηματογραφικής κάμερας

Ο όρος «κινηματογραφική κουλτούρα» χρησιμοποιείται πλέον πιο συχνά από τον όρο «κινηματογραφική εκπαίδευση», στις Συναντήσεις των ευρωπαίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Η αλλαγή αυτή εκφράζει καλύτερα τη σημερινή πραγματικότητα. Η «γενιά των selfie» δεν συγκινείται από τις επεξηγηματικές ταινίες και απεχθάνεται αυτές που έχουν προφανείς εκπαιδευτικές προθέσεις. Οι νέοι προτιμούν τις ταινίες που μιλούν για την πραγματικότητα της ζωής τους, που τους κάνουν να αισθανθούν ότι αντανακλώνται ή απεικονίζονται σ’ αυτές. Που τους επιτρέπουν να μιλήσουν και να σκεφτούν αντιπροσωπευτικά για τον εαυτό τους μέσω των πρωταγωνιστών. Θέλουν οι ταινίες όταν χρησιμοποιούνται στο σχολικό περιβάλλον να αποτελούν «πρόκληση για συζήτηση» κι όχι «ένα ακόμη μάθημα». Θέλουν η θέαση του κόσμου να γίνεται μέσα από το δικό τους βλέμμα κι όχι μέσα από το βλέμμα των ενηλίκων.

Επί δεκαετίες γινόταν λόγος για την επίδραση της τηλεόρασης στα παιδιά. Αλλά κι αυτό έχει πλέον αλλάξει. Από σχετική έρευνα σε ευρωπαϊκές χώρες προέκυψε, ότι μόνο το 20% των νέων θεωρούν την τηλεόραση σημαντική πηγή πληροφοριών. Αναμφίβολα οι σημερινοί νέοι είναι πρωτοπόροι στη διαφορετική χρήση των μέσων ενημέρωσης.

Οι νέες τεχνολογίες προκάλεσαν σαρωτική αποδόμηση πολλών παλιών στοιχείων και αναδόμησαν μια πραγματικότητα που οι ενήλικες δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Την ίδια στιγμή είναι αναγκαίο, οι νέοι να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, για να είναι σε θέση να αξιολογούν τα οπτικά μηνύματα. Ο Κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους, ήταν και παραμένει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο, για την κινηματογραφική κουλτούρα των Παιδιών και των Νέων.

Με ποια κριτήρια όμως επιλέγουμε τις ταινίες που θα δείξουμε στα παιδιά και στους νέους; Απ’ τη μια οι παιδικές ταινίες του Χόλυγουντ δίνουν συνήθως λανθασμένη εικόνα για την παιδικότητα, δεν είναι ρεαλιστικές κι απευθύνονται σ’ ένα νεανικό κοινό που θέλουν να παραταΐσουν με αισιοδοξία. Απ’ την άλλη υπάρχουν ταινίες απλοϊκές, γεμάτες κλισέ, χωρίς έμπνευση και δημιουργική πνοή. Επί πλέον το παιδί υπο-εκπροσωπείται στον κινηματογράφο σε σχέση με την καθημερινή ζωή, ως αποτέλεσμα της επικράτησης του ηθοποιού-σταρ, εις βάρος του «κινηματογράφου του δημιουργού».

Είναι λοιπόν απαραίτητο οι προγραμματιστές κινηματογραφικών προβολών για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να γνωρίζουν το σύνολο της διεθνούς παραγωγής και να διαθέτουν τη γνώση να επιλέγουν ό,τι καλύτερο παράγεται για την παιδική και νεανική ηλικία. Να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, να ανταλλάσσουν απόψεις, να γνωρίζουν τις απορίες τους, τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους, τα όνειρά τους.

Ο πατερναλισμός δεν ταιριάζει με την τέχνη του κινηματογράφου.Το Νεανικό Πλάνο, με απρόσκοπτη δραστηριότητα επί εικοσιπέντε συνεχή χρόνια στον τομέα του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, επιλέγει και διανέμει στην Ελλάδα τα αριστουργήματα του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου από κάθε γωνιά του πλανήτη. Με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ενός από τα σημαντικότερα του είδους σ’ όλο τον κόσμο, πρωτοπορεί στον τομέα της Κινηματογραφικής Παιδείας και της Νεανικής Οπτικοακουστικής Έκφρασης και Δημιουργίας.

Η συνέργεια του Νεανικού Πλάνου με την Cherry Tree Production & Creation με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταξίδι στον Κινηματογράφο», αποτελεί εγγύηση για καλές ταινίες, καλές προβολές, καλές παρουσιάσεις και αναλύσεις. Επίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οπτικοακουστική έκφραση και δημιουργία από τους ίδιους τους μαθητές, μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Δημήτρης Σπύρου
Σκηνοθέτης/ Καλλιτεχνικός διευθυντής του
Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους


Κατάλογος Ταινιών για ΔημοτικάΚατάλογος Ταινιών για Γυμνάσια – Λύκεια

Πληροφορίες Συμμετοχής

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *