1η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

«Να υπάρχουμε όχι παράλληλα αλλά από κοινού, μαζί». Αυτό είναι το μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων, όπως θεσπίσθηκε η 1η Μαρτίου από τον ΟΗΕ. 
Η πρόκληση-στοίχημα για έναν Πολιτισμό που θα συμπεριλαμβάνει όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, διατρέχει άλλωστε και τους στρατηγικούς στόχους του ΥΠΠΟΑ, όπως τέθηκαν τον Οκτώβριο του 2018. Ένας στόχος μακροπρόθεσμος που απαιτεί προσήλωση για να αντιμετωπισθούν οι κάθε είδους διακρίσεις (ρατσισμός, σεξισμός ξενοφοβία, ομοφοβία, bullying) που διαχέονται στο κοινωνικό σώμα, φανερά ή υπόγεια. 
Όπως τονίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «Η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων από την κοινωνική κατασκευή της μη κανονικότητας είναι μια γραμμή που πρέπει να υπερβαίνουμε σταθερά, ώστε να οδηγηθούμε σε μια πολιτική του πολιτισμού που να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της πολιτισμικής και συνεπακόλουθα πολιτικής δημοκρατίας». 
Μια άλλη βασική παράμετρος των σχετικών δράσεων του ΥΠΠΟΑ είναι ο διάλογος για όλα τα θέματα πολιτισμού που άπτονται της καθημερινής κουλτούρας να είναι δημόσιος και να απευθύνεται όχι μόνο σε ένα περιορισμένο, μυημένο κοινό αλλά σε ένα κοινό ολοένα μεγαλύτερο και διαφορετικής προέλευσης. «Ακόμη και στο κοινό» σημειώνει η υπουργός «που είναι απομακρυσμένο, είτε χωροταξικά είτε ιδεολογικά, και σε αυτό που δεν δείχνει κατ’ αρχάς ενδιαφέρον». 
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση στην ΕΡΤ1, την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, στις 22:00, στην οποία θα συμμετέχουν: Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια ΑΠΘ, Σίσσυ Βαφέα, Διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», Χαράλαμπος Χριστόπουλος, υπεύθυνος λειτουργίας του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα ζητήματα Αναπηρίας στο υπουργείο Επικρατείας, Γιάννης Ιωαννίδης Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαίρη Θεοδωροπούλου, κοινωνιολόγος από τη ΜΚΟ «Ρίζες» και ο Νίκος Κουραχάνης, μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *