Τομέας Παιδείας ΚΙΝΑΛ: Εκπαιδευτικοί, Πάντα παιδαγωγοί, πάντα δημιουργικοί!

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών βρίσκει και τους εκπαιδευτικούς σε δύσκολη κατάσταση. Η Education International εκτιμά ότι «πάνω από το 90% του παγκόσμιου μαθητικού πληθυσμού βρέθηκε εκτός σχολείου λόγω της πανδημίας». Στη χώρα μας η πανδημία του COVID – 19 έχει αλλάξει δραματικά το σχολικό οικοσύστημα. Τα μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών που έχει λάβει το ΥΠΑΙΘ είναι ελλειμματικά. Δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη της εκπαίδευσης.

Το δοκιμαζόμενο πεδίο της εκπαιδευτικής κοινότητας υφίσταται επιπρόσθετη επιβάρυνση από την οικονομική κρίση και από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του αναχρονισμού της κυβέρνησης της Ν.Δ. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την εισαγωγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στους καιρούς της έντονης διεθνοποίησης, των νέων τεχνολογιών, των πολιτιστικών μετασχηματισμών.

Υπάρχει μια εκτεταμένη «γκρίζα εικόνα» στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών διαμορφωμένη σε ένα απαξιωτικό κλίμα για το ίδιο το σχολείο. Αδιοριστία, μισθοί φτώχειας ιδιαίτερα για τους νέους εκπαιδευτικούς, εργασιακό περιβάλλον με πολλές δυσκολίες ειδικά για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται μακριά από την οικογένειά τους, παντελής έλλειψη επιμόρφωσης κλπ.

Ο εκπαιδευτικός είναι πάντα αγωνιστής της ζωής. Η ίδια η διδασκαλία είναι μάθημα ζωής. Ο εκπαιδευτικός ασκεί τους μαθητές στη διαμόρφωση  δημιουργικού μέλλοντος. Τους διαπαιδαγωγεί στα νοήματα της ιστορίας, σε έναν ουμανιστικό αξιακό γαλαξία. Τους καλλιεργεί την ελευθερία του πνεύματος, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη. Τους αναδεικνύει μια σχέση ζωής με τον κόσμο των Γραμμάτων και της Τέχνης. Τους εμψυχώνει στην επαγγελματική και στην κοινωνική τους ανέλιξη.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Γιατί, εκτός των άλλων, ξέρουμε μια απλή αλήθεια που την επιβεβαιώνει και η UNESCO στην εμβληματική έκθεσή της «Εκπαίδευση: Ο θησαυρός που κρύβει μέσα της», ότι «καμιά μεταρρύθμιση δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών»!

Με το βαρύ ιστορικό φορτίο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεών μας στην εκπαίδευση και με τη σημερινή άσκηση της πολιτικής μας διαμορφώνουμε επικαιροποιημένη εκπαιδευτική πρόταση για το μέλλον του σχολείου, για τον κρίσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτικού.

Σηματωροί μας: Ο βαθύς πυρήνας του σχολείου και της διδασκαλίας είναι η πολύπλευρη σχέση εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί είναι βασικοί διαμορφωτές της αυριανής κοινωνίας, γιατί είναι πάντα παιδαγωγοί, πάντα δημιουργικοί! 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *