Σ. Κερασιώτης: Τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο, τον Νοέμβρη 2022

Έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν στην παράταση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Αίγυπτο, η COP27 υιοθέτησε μια αμφιλεγόμενη τελική ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά την παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αλλά όχι νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η τελική ανακοίνωση, καρπός πολλών συμβιβασμών, έγινε τελικά δεκτή ομόφωνα και ζητεί τη «γρήγορη» μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά δεν περιλαμβάνει κανέναν νέο στόχο σε σχέση με την προηγούμενη COP26 της Γλασκόβης.

Δεν προβλέπει αρκετές επιπλέον προσπάθειες από τους βασικούς ρυπαντές προκειμένου να αυξήσουν και να επιταχύνουν τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

H τελική ανακοίνωση προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών» που έχουν ήδη υποστεί οι «ιδιαίτερα ευάλωτες» φτωχές χώρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μια απόφαση που υποδέχθηκαν με επευφημίες πολλές αντιπροσωπείες και η οποία χαρακτηρίζεται «ιστορική» από όσους την υποστηρίζουν.

Υπήρξε αναφορά στον άνθρακα,  ωστόσο αρνήθηκαν για μία ακόμη φορά να υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Προβλέπεται η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με τις ενέργειες «με χαμηλές εκπομπές», μια έκφραση που συνήθως χρησιμοποιείται για την πυρηνική ενέργεια

Οι αποφάσεις στην COP27 υστερούν έναντι των δεσμεύσεων που είχαν οριστεί σε προηγούμενες διασκέψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Έτσι, με εξαίρεση την ίδρυση του ταμείου για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών», η COP27 στην Αίγυπτο δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό, κάποια πρόοδο στην υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.

        Όλες τώρα ελπίδες μεταφέρονται στην επόμενη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην COP28, στα τέλη του 2023, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μέχρι τότε χρειάζεται εγρήγορση και πίεση προς τους μεγάλους ρυπαντές κράτη για δεσμεύσεις που θα προωθούν τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Κερασιώτη Σεραφείμ
Μαθηματικός
Επίτιμος Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε
Σκίτσο: του Κερασιώτη Σεραφείμ, μαθητή της Δ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *