ΣΥ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ.: Ο Κύκλος των Εφ-ευρετικών Εκπ/κών, 1ο Σεμινάριο Σάββατο 03 Νοεμβρίου (09.30 έως 17.00)
ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Γνώση και Δεξιότητες Ζωής σ’ένα παγκοσμιοποιημένο σκηνικό με Ρευστά ‘Δεδομένα’
SURVIVAL: Knowledge and Life Skills required in a globalized world with changing ‘data’
Χώρος πραγματοποίησης: Aegean College, Πανεπιστημίου 17 Σύνταγμα
Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή
Δρ Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy, Επ. Σύμβουλος Π.Ι., Πρόεδρος ΣΥ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ.
Βάσω Δημητροπούλου, Msc. Φυσικός, Εκπ/κός Θεάτρου, Δραματοθεραπεία
Δήμητρα Λελίγκου, Msc. Αστροφυσικός, Εκπ/κός, Μsc. Επιστήμη Επικοινωνίας
Ευαγγελία Λιάπη, Msc. Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός
Ρήγας Μακρής, Msc. Εκπαιδευτικός, Φυσική Αγωγή, Ψυχολογία
Δρ Γιάννης Μαρμαρινός, Ομ. Καθηγητής ΦΠΨ-ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος Σ.Υ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ.
Γιώργος Μαχιάς, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δ.Αττικής, Γ.Γ. Σ.Υ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ.
Παναγιώτης Φιλντίσης, Msc., Φυσικός, Αντιπρόεδρος ΕΕΦ
Χορηγός Επικοινωνίας: Aegean College
Ενημερωτικό κείμενο
Η μετάβαση από μια κατάσταση γνωστή σε μια άλλη άγνωστη είναι υπόθεση δύσκολη που δημιουργεί αναστάτωση και ταραχή στο άτομο καθώς από τη βολή του συνηθισμένου και ‘γνωστού’ μεταβαίνει στο άγνωστο, συνήθως ‘με βάρκα την ελπίδα’. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας αναστάτωσης και ταραχής στη σημερινή εποχή των συνεχών και απρόβλεπτων αλλαγών και των πολλαπλών μεταβάσεων, τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει κανείς σε ένα παγκοσμιοποιημένο σκηνικό με αλλαγές σε ποικίλες μορφές συνόρων και ορίων.
Ο όρος ‘μετάβαση’, είναι λέξη επίκαιρη, αλλά είναι και όρος σημαντικός όσο και περίεργος. Όρος ζωής θα λέγαμε!
Μετα-βαίνω!
Πού πηγαίνω;
Στο ‘πριν’ ή στο ‘μετά’;
Πώς ορίζεται, άραγε, το ‘μετά’;
Βαίνω ‘μετά’. Πηγαίνω κάπου, αφού ολοκληρώσω κάτι άλλο. Προετοιμάζω, λοιπόν, αυτό το ‘κάτι άλλο’, το τελειώνω και μετά περνώ σε άλλη κατάσταση. Ένα παράδειγμα ίσως φωτίσει τη σκέψη ετούτη.
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: ένας θεσμός πολύ χρήσιμος για την ανάπτυξη των νέων ανθρώπων και για την προετοιμασία τους για το μέλλον, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το Υπουργείο Παιδείας θα διασφάλιζε τους όρους που απαιτούνται για την ποιοτική εφαρμογή του. Ατυχώς, ο θεσμός αυτός καταργήθηκε και δεν γνωρίζουμε ποιοι έχουν συνειδητοποιήσει τις συνέπειες.
Βασικός στόχος του Προσανατολισμού: η Μετάβαση.
Οι νέοι χρειάζεται να προετοιμάζονται με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους στηρίξουν να μεταβούν από το σχολείο στη ζωή και στην εργασία. Γι αυτό εκπονήσαμε και ειδικά τεστ[1] όπως το τεστ ενδιαφερόντων/προσωπικότητας που έχει αναρτηθεί στον ΕΟΠΠΕΚ. Η αγορά εργασίας όμως αλλάζει διαρκώς. Άρα ‘ετοιμάζονται’, αλήθεια, οι άνθρωποι γι αυτό που θάρθει ‘μετά’; Μήπως ‘ετοιμάζονται για το ‘πριν’; Γιατί η αγορά εργασίας για την οποία θεωρείται ότι ‘ετοιμάζονται’, μοιάζει πιο πολύ με ό,τι υπήρχε πριν! Κι οι νέοι κι οι ‘μεγάλοι’ διαμαρτύροντιαι γιατί αυτό που περίμεναν, αυτό που τους έταξαν, αυτό για το οποίο ‘ετοιμάστηκαν’, έκανε φτερά και πέταξε. Έφυγε στο παρελθόν.. ..
Οι άνθρωποι, λοιπόν, ‘ετοιμάστηκαν’ για το ‘πριν’, ενώ θέλουν το ‘μετά’. Θέλουν το μέλλον. Ποιο μέλλον, αλήθεια; Το ξέρει κανείς; Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης με την ανάπτυξη της Πληροφορικής Τεχνολογίας και των νέων τεχνολογιών στην Επικοινωνία ο χρόνος και ο χώρος συρρικνώνεται. Τα αποτελέσματα, πολλά!
Κι η μετάβαση; «Πού θα πάω; Πώς θα πάω; Πώς θα σταθώ; Πώς θα επιβιώσω;». Αυτά είναι μερικά βασικά ερωτήματα που ακούγονται από πολλά χείλια σήμερα που το ξαφνικό κι απότομο φαίνεται πως τείνει να γίνει μια μόνιμη κατάσταση.
Να μερικές ξαφνικές και μεγάλες μεταβάσεις τριγύρω μας:
Από την ηρεμία του καλοκαιριού περνάμε ξαφνικά σε δρόμους φωτιάς και σε «ΜΑΤΙα Ερμητικά Κλειστά», όπως έγραφε πρόσφατα στην πρώτη σελίδα της Κυριακάτικη εφημερίδα στις 05 Αυγούστου!
[1] Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου ανάπτυξης των τεστ/δοκιμασιών του Π.Ι. ήταν η Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy.