Ρομποτικοί βραχίονες φτηνότεροι από εργατικά χέρια σε 20 χρόνια

Μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες θα είναι πιο φθηνό να χρησιμοποιεί κανείς ρομπότ στα εργοστάσια των ΗΠΑ από το να προσλαμβάνει εργάτες στην Αφρική, προειδοποιεί νέα έρευνα, που παρουσιάζεται σε άρθρο του naftemporiki.gr.

Η έρευνα εστιάζει στις επιπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσει η πτώση του κόστους της αυτοματοποίησης  στον αριθμό των  θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής.

Αναμένεται σύμφωνα με την έρευνα να προκληθούν απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς οι βιομηχανίες θα φέρνουν τα εργοστάσιά τους πίσω στις πλουσιότερες οικονομίες.

«Οι αφρικανικές χώρες δεν πρέπει να στραφούν μακριά από τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά αντ’αυτού πρέπει να προετοιμαστούν, αυξάνοντας την πρόσβαση στο Ίντερνετ, επενδύοντας στις τεχνικές δεξιότητες και προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία» είπε η Καρίσμα Μπάνγκα, ερευνήτρια του ODI (Overseas Development Institute). «Αν γίνει σωστά, η αυτοματοποίηση μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές ευκαιρίες για τις αφρικανικές χώρες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των εργατών στον κατασκευαστικό τομέα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην υπόθεση πως οι φτωχότερες χώρες δεν θα επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση λόγω έλλειψης κεφαλαίων για επενδύσεις σε αυτόν, ο Ντερκ Βίλεμ τε Βέλντε, διευθυντής του προγράμματος Supporting Economic Transformation, ανέφερε σε μια σχετική ανακοίνωση ότι η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για μια «υπερβολικά αισιόδοξη» εκτίμηση.

«Αυτή τη στιγμή το κόστος της χρήσης ρομπότ στην επιπλοποιία είναι ακόμα πιο υψηλό από αυτό των εργατών, αλλά αυτό δεν θα ισχύει σε 15 χρόνια».

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το άρθρο του naftemporiki.gr 

Πηγή: naftemporiki.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *