Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς: Οπτικοακουστικά τεκμήρια, πηγές για τη βιομηχανική μας κληρονομιά. Στις 27 Οκτωβρίου. Δωρεάν συμμετοχή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Αρχείο της ΕΡΤ ΑΕ παρουσιάζουν, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 (ώρα 17:30), σειρά οπτικοακουστικών τεκμηρίων με θέμα την ελληνική βιομηχανική κληρονομιά, στο Κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Τι στοιχεία μπορούμε να αντλήσουμε από οπτικοακουστικά τεκμήρια και πώς αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως ιστορικές πηγές για τη βιομηχανική κληρονομιά και την ανάπτυξη στη χώρα; Μέσω των οπτικοακουστικών τεκμηρίων που θα προβληθούν, περιγράφονται σχέδια και εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι, η παραγωγή και τα προϊόντα, αλλά και οι στοχεύσεις της κρατικής οικονομικής πολιτικής και οι εταιρικές στρατηγικές ανάπτυξης έχουν καταγραφεί στην κινηματογραφική παραγωγή, η οποία φωτίζει την εικόνα της βιομηχανίας και ολοκληρώνει, σε συνδυασμό με τις γραπτές πηγές, το σχετικό ιστορικό αφήγημα.

Θα παρουσιασθούν με σχολιασμό από τους μελετητές τους, τα εξής:

  • Blueprint for progress, παραγωγή: Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (25΄),
  • Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, παραγωγή: Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (5΄),
  • Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παραγωγή: Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (8΄)  

Μανόλης Αρκολάκης, Δρ Ιστορίας, Ένα όραμα για τη βιομηχανική ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας

  • Ελληνική Βιομηχανία, παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών, επιμέλεια: Ινστιτούτο Μορφωτικού και Επιστημονικού Κινηματογράφου Κούνδουρος Ρούσσος: Διεύθυνση Παραγωγής (12΄)
  • Αποσπάσματα από ταινίες Επικαίρων των δεκαετιών 1950-1970, παραγωγή: Υπουργείο Τύπου & Πληροφοριών και Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) (20΄)

Εμμανουήλ Γεωργουδάκης, Φιλόλογος-Ιστορικός Τέχνης, Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο, Διδώ-Δανάη Γεωργούλα, Ιστορικός-Τεκμηριώτρια, Αρχείο ΕΡΤ, Ταινίες επικαίρων ως πηγές βιομηχανικής ιστορίας

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 10:00-17:00

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *