ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.: Πρόσκληση για συμμετοχή στη Δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης»

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών, ΠΑΝΕΚΦΕ, με έγγραφο που απευθύνει προς τα Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας ενημερώνει για την πραγματοποίηση στα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, σε συνεργασία και φέτος με το Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ), την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (Εαρινή Ισημερία), δράσης με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».

Το Πείραμα αυτό, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής!
Αποτέλεσμα εικόνας για πείραμα ερατοσθένηΤη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.
Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες μαθητών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις της κάθε ομάδας μπορούν να πραγματοποιηθούν στην αυλή του σχολείου της, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη διεύθυνση:
http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes
Στους πρωταρχικούς στόχους συγκαταλέγονται: η συμμετοχή των μαθητών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση (η διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών  υπεισέρχεται στη γνωστική περιοχή αρκετών σχολικών μαθημάτων όπως η Φυσική, η
Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική κλπ).
Στον εμπλουτισμένο χάρτη των «μαθητών του Ερατοσθένη και εραστών της μάθησης», https://goo.gl/ssJSBE, δημιούργημα πρωτοφανούς μαζικότητας και επιτυχίας δράσης των 420 σχολείων που πήραν μέρος τον Μάρτιο του 2017, μαζί με τις φωτογραφίες και όλες τις μετρήσεις, αποτυπώνονται διακριτικά: ο ενθουσιασμός, το πνεύμα συνεργασίας, η φαντασία, η ευρηματικότητα κι άλλες πολλές αξίες που ανέδειξε μια δράση, που κατά κοινή ομολογία ήταν «πρωτότυπη, διδακτική, άρτια οργανωμένη και επιτυχημένη» οπότε δεν μπορεί παρά φέτος να επαναληφθεί και ίσως στο μέλλον να γίνει θεσμός.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με τους συντονιστές της δράσης είναι: ekfeeratosthenes@gmail.com
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, στη διεύθυνση:
https://goo.gl/jrwWaU

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το έγγραφο της ΠΑΝΕΚΦΕ 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *