Πανελλαδικές 2020: Εκτιμήσεις για βάσεις και μετεγγραφές

Εντείνεται, όσο πλησιάζει η ημερομηνία ανακοίνωσης, η αγωνία των υποψηφίων σχετικά με την διακύμανση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

‘Οπως ανέφερε στο iefimerida.gr, o μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης η διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

 • Τον αριθμό των εισακτέων, που καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας,
 • τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που μεταφράζονται σε μόρια και
 • τη σειρά προτίμησης των σχολών στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Ο τρίτος παράγοντας ήταν πάντα άγνωστος και υπεύθυνος για τις εκπλήξεις των βάσεων.

Φέτος είναι πιθανό να έχουμε πολύ διαφορετικό τρόπο δήλωσης των τμημάτων γιατί έχουμε περιορισμό των μετεγγραφών, μετά από σειρά αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Μετεγγραφές – ο γρίφος των φετινών Πανελλαδικών

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα δεύτερο γύρο βάσεων που θα προκύψουν κατά την διαδικασία των μετεγγραφών μετά την συμπερίληψη, πλέον και ακαδημαϊκών πέραν των οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων, στην επιλογή των φοιτητών που θα διεκδικήσουν την πολυπόθητη μετεγγραφή. Μια μετεγγραφή που με τις διαμορφούμενες, λόγω κοροναϊού, οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες καθίσταται επιτακτική ανάγκη για όλο και περισσότερες οικογένειες

Η ανακοίνωση επομένως των βάσεων στα τέλη Αυγούστου ενδεχομένως να φέρει αρκετές απογοητεύσεις σε όσους ήλπιζαν ότι παρά τις κακές τους επιδόσεις θα καταφέρουν να πετύχουν τη μετεγγραφή τους στις μεγάλες πόλεις.

Στα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που παραμένουν ενισχύοντας κοινωνικές ομάδες όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ορφανοί, από φέτος προστίθεται και το ακαδημαϊκό κριτήριο σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να ανακόψει το κύμα των φοιτητών από την περιφέρεια στα κεντρικά ιδρύματα.

Θεσπίζεται η μέγιστη επιτρεπτή διαφορά των 2750 μορίων ανάμεσα στον βαθμό του υποψηφίου και την βάση εισαγωγής της σχολής στην οποία επιθυμεί να μετεγγραφεί. Ο υποψήφιος, μετά τη μοριοδότηση από τα κοινωνικά και τα οικονομικά κριτήρια και την κατάταξή του με βάση αυτά, θα μπορεί να επιτύχει τη μετεγγραφή στη σχολή που επιθυμεί εφόσον το σύνολο μορίων που έχει συγκεντρώσει από την επίδοσή του στις Πανελλαδικές δεν είναι μικρότερο από τη βάση εισαγωγής της σχολής επιλογής του μειωμένο κατά 2750 μόρια.

Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που θέλει να επιτύχει τη μετεγγραφή του σε σχολή με βάση εισαγωγής τα 17950 μόρια θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει από την βαθμολογία του στις Πανελλαδικές εξετάσεις τουλάχιστον 15200 μόρια.

Οι φετινές αλλαγές προβλέπουν ακόμα μία νέα προσθήκη, αυτή της «κινητικότητας» και της επανεπιλογής σχολής ακόμα και μετά την κατάθεση του μηχανογραφικού.

Πρόκειται για τον β’ γύρο μετεγγραφών ο οποίος δίνει τη δυνατότητα επιλογής ενός παρεμφερούς τμήματος. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που θέλει να μετεγγραφεί στην Πληροφορική του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, εφόσον δεν πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια, μπορεί να δηλώσει το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Οι νέες αντιστοιχίες θα περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση και στόχο έχουν να δώσουν διέξοδο σε φοιτητές που δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλη πόλη πέραν της μόνιμης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, όποτε έχουμε μια προσπάθεια περιορισμού των μετεγγραφών το αποτέλεσμα είναι να μη δηλώνουν οι υποψήφιοι σχολές της περιφέρειας με στόχο τη μετεγγραφή, με συνέπεια να έχουμε άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης από τη μία και της περιφέρειας από την άλλη.

Οι αλλαγές σε οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια
 • 6 μόρια εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (αντί για εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ).
 • 4 μόρια εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από 2.000,01 έως και 4.000 ευρώ (αντί για εισόδημα 3.000 έως και 6.000 ευρώ).
 • 3 μόρια εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των 4.000,01 έως το ποσό των 6.000 (αντί για 6.000 έως και 9.000).
 • 2 μόρια εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των 6.000,01 έως το ποσό των 8.000 ευρώ.
 • 1 μόριο εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των 8.000,01 έως το ποσό των 10.000 ευρώ.
 • 1,5 μόριο εάν ο αιτών είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας, προσαυξανόμενο κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος (αντί για 1 μόριο).
 • 2 μόρια εάν ο αιτών είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος.
 • 2 μόρια εάν ο αιτών είναι ορφανός από τον ένα γονέα και 5 μόρια εάν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (αντί 1 μορίου).
 • 1 μόριο εάν ο αιτών είναι τέκνο άγαμης μητέρας.
 • 1 μόριο για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/ή ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων

Όπως αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης, «ο πρώτος παράγοντας είναι ο αριθμός των εισακτέων, που χρόνια τώρα ήταν μετρήσιμος και προβλέψιμος. Φέτος κρύβει και αυτός δύσκολα σημεία. Το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3130/ 28-7-2020) που αναφέρει ότι όσες θέσεις δεν καλυφθούν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου του παλαιού συστήματος και οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Αυτό αίρει, εν μέρει, μία αδικία και ανατρέπει τις εκτιμήσεις μας για τη διαμόρφωση των βάσεων στις σχολές, κυρίως, του 4ου Πεδίου, αλλά λιγότερο και του 2ου πεδίου.»

«Ο δεύτερος παράγοντας, οι επιδόσεις των υποψηφίων και τα μόρια που συγκέντρωσαν έχει να κάνει με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, που άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των μορίων και τις απίστευτες ισοβαθμίες που θα έχουμε, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των μορίων. Ευτυχώς αυτός ο παράγοντας δεν κρύβει εκπλήξεις και τα αποτελέσματά του είναι μετρήσιμα» εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης και προσθέτει:

«Από αυτόν τον παράγοντα μένουνανεπηρέαστα τα τμήματα του 1ου και του 3ου πεδίου. Αίρει εν μέρει την αδικία γιατί δεν μειώνεται το ποσοστό θέσεων των υποψηφίων του παλαιού συστήματος, αλλά δίνονται στο νέο σύστημα οι θέσεις που θα περισσέψουν, που σημαίνει ότι θα δοθούν οι θέσεις στις σχολές χαμηλής ζήτησης και, συνεπώς, βάσης. Δεν είναι απολύτως δίκαιο, αλλά είναι καλύτερο από τον να μην δοθούν καθόλου οι θέσεις. Αυτό δημιουργεί επιπλέον δυσκολία στην εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων, αφού δεν γνωρίζουμε πόσες θέσεις έχει τελικά κάθε τμήμα.»

Όλα αυτά, κατά τον κ. Στρατηγάκη, δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη, «θα τα δούμε με την ανακοίνωση των βάσεων και συνεπώς δεν μπορούν να συνυπολογισθούν στην παρούσα εκτίμηση».

Εκτιμήσεις ανά πεδίο για τις Βάσεις 2020

Ο κ. Σ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «η γενική εικόνα είναι ότι έχουμε μία μετακίνηση υποψηφίων προς τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους ποιο εύκολος δρόμος προς το Πανεπιστήμιο. Παρότι είχαμε μείωση των υποψηφίων κατά 1827 είχαμε αύξηση των υποψηφίων του 4ου πεδίου κατά 923. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο Πεδίο για μία ακόμη χρονιά. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με συνέπεια όσοι έμειναν στο 2ο Πεδίο να περνούν όλοι.»

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, «με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής δεν μπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου Πεδίου υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Αυτοί οι υποψήφιοι ήταν 6552. Ακόμη με το διαχωρισμό των αποφοίτων σε εξεταζόμενους με το παλαιό και το νέο σύστημα είδαμε ότι πολλοί απόφοιτοι του 3ου Πεδίου επέλεξαν το παλαιό σύστημα (όπως ήταν το φυσικό) με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά πολύ λίγους υποψηφίους με το νέο σύστημα. Από τους συνολικά 21.890 υποψηφίους του 2019 οι προερχόμενοι από τις Θετικές Σπουδές ήταν 15.338. Φέτος είναι μόνο 10.989. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των αριστούχων στη Βιολογία και τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υποψήφιοι στη Γλώσσα αναμένεται να γκρεμίσει τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών και να επιτρέψει και σε αυτό το πεδίο την εισαγωγή όλων των υποψηφίων.»

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «στο 1ο Πεδίο τα πράγματα κινούνται φυσιολογικά χωρίς πολύ μεγάλες αναταράξεις εκτός από την πτώση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές. Είχαμε και εδώ μείωση του αριθμού των υποψηφίων, συνυπολογιζόμενης της μείωσης , της τάξης του 9% στο οποίο οφείλεται η πτώση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές.»

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *