Πανελλαδικές Εξετάσεις: 28 Αυγούστου η πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα τελειώσει η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων οι οποίοι διεκδικούν φέτος μία από τις 77.970 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρεται σε άρθρο του Απ Λακασά στην Καθημερινή. Τότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, χωρίς πάντως να αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Ο λόγος της μικρής καθυστέρησης δεν είναι μόνο ότι φέτος η διαδικασία των εξετάσεων ξεκίνησε με μία εβδομάδα καθυστέρηση σε σχέση με πέρυσι, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας του κορωνοϊού. Την ημερομηνία της ανακοίνωσης επηρεάζει και η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα προκειμένου οι βάσεις να ανακοινωθούν εντός Αυγούστου, διότι τον Σεπτέμβριο πρέπει να οργανωθούν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις και εκείνες των ομογενών υποψηφίων. Οι γονείς, βέβαια, παίζουν με τις… ημέρες, καθώς μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αρχίζει το «κυνήγι» σπιτιού, εάν το παιδί εισαχθεί σε σχολή μακριά από τη μόνιμη κατοικία του. Αυτό επηρεάζει τις άδειες των γονιών.

Αύξηση των πρώτων προτιμήσεων υπέρ σχολών των κεντρικών ΑΕΙ

Κατά το τρέχον διάστημα, πάντως, και καθώς η υποβολή των μηχανογραφικών ολοκληρώθηκε προ δεκαημέρου, από τις δηλώσεις των παιδιών προκύπτει αύξηση των πρώτων προτιμήσεων υπέρ σχολών των κεντρικών ΑΕΙ. Και αυτό αποδίδεται κυρίως στην αλλαγή του νόμου των μετεγγραφών. Συγκεκριμένα, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 τίθεται βαθμολογικό πλαφόν 2.750 μονάδων. Δηλαδή, ένας υποψήφιος που πληροί τα κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια για να μετεγγραφεί από τμήμα περιφερειακού ΑΕΙ σε κάποιο κεντρικό πρέπει να έχει συγκεντρώσει το πολύ 2.750 μονάδες λιγότερες από τη βάση του τμήματος στο κεντρικό ΑΕΙ. Αυτό θα περιορίσει τις μετεγγραφές. Τα τμήματα στα πανεπιστήμια είναι συνολικά 430 (μαζί με στρατιωτικές, αστυνομικές και σχολές Λιμενικού φτάνουν τα 459). Μάλιστα, φέτος, από τα 430 τμήματα τα 92 δεν έχουν αντιστοιχία με κάποιο άλλο, άρα δεν δέχονται και ούτε δίνουν μετεγγραφές.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και το φετινό παράδοξο

Eντυπωσιακή πτώση βάσεων αναμένεται στις σχολές των επιστημών υγείας. Πρόκειται για ένα παράδοξο των φετινών εξετάσεων, καθώς το επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας παραδοσιακά έχει τη μικρότερη πτώση βάσεων, όταν – φυσικά– το γενικό πρόσημο των βάσεων είναι πτωτικό λόγω του μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας των θεμάτων σε σύγκριση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Ενδεικτικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.200 μονάδων με πτώση 500 μονάδων (πέρυσι ήταν 18.724 μονάδες). Αντίθετα, η βάση της πλέον περιζήτητης σχολής μεταξύ των θετικών επιστημών –της Η/Υ του ΕΜΠ– εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.025 μονάδων (-289 από πέρυσι), ενώ της Νομικής Αθήνας θα μείνει στα ίδια επίπεδα: η εκτίμηση είναι για 18.050 μονάδες από 18.013 μονάδες πέρυσι.

Μαθητές ΓΕΛ… εκτίναξαν τις επιδόσεις στα ΕΠΑΛ

Υψηλές βαθμολογίες παρατηρήθηκαν στις εξετάσεις των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Αυτό αποδίδεται στις μετεγγραφές των μαθητών από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) προς τα ΕΠΑΛ, διότι αυξήθηκε το ποσοστό των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με βάση ρύθμιση του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου. Μάλιστα, οι περισσότεροι επέλεξαν τον τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας που οδηγούν στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Εκεί οι άριστες επιδόσεις αυξήθηκαν κατά 379% σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία του μαθηματικού αναλυτή κ. Στρατή Στρατηγάκη.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο του κ. Λακασά

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *