ΟΛΜΕ: Οι ανακοινώσεις των παρατάξεων μετά την απόφαση για τερματισμό της απεργίας

Σε προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών μέσω αλληλοκατηγοριών για μεθοδεύσεις, αλλαγή στάσεις κλπ επιδίδονται, όπως είναι αναμενόμενο μετά την λήξη της απεργίας για την αξιολόγηση, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στον χώρο της ΟΛΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ

Η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η ανακοίνωση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων Δ.Ε

Η ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

ΔΑΚΕ

Μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που έκρινε την εν λόγω απεργία παράνομη, η απόπειρα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και του ΠΑΜΕ για συνέχισή της ήταν πράξη πολιτικά και συνδικαλιστικά τυχοδιωκτική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, και ακολουθούν συγκεκριμένες κατηγορίες

Επειδή το θράσος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ξεχειλίζει, καλόν θα είναι οι συνάδελφοι να πληροφορηθούν τις άθλιες μεθοδεύσεις που ακολούθησαν τόσο σε επίπεδο ΕΛΜΕ όσο και στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ.
Συγκεκριμένα:
• Πραγματοποιήθηκαν, κατόπιν πίεσής τους, «ηλεκτρονικές» Γενικές Συνελεύσεις και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το φοβερό είναι ότι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα
Συνδικάτα. Επίσης, το Δ.Σ της ΟΛΜΕ αποφάσισε αποχή από τις εκλογές των αιρετών, γιατί δεν αποδέχεται αυτή τη διαδικασία. Όταν όμως τους συμφέρει, την εφαρμόζουν οι ίδιοι μία χαρά.
• Κατ’ αντιστοιχία έγιναν ,λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης Γενικής Συνέλευσης, Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και τα Διοικητικά Συμβούλια πήραν απόφαση για την απεργία-αποχή. Τόσο οι «ηλεκτρονικές» Γενικές Συνελεύσεις, όσο και τα Διοικητικά Συμβούλια, μέσω πλατφόρμας, αποτελούν αντικαταστατικές ενέργειες, γιατί το καταστατικό της ΟΛΜΕ προβλέπει δια ζώσης διαδικασίες. Άρα και η Γενική Συνέλευση των Προέδρων ήταν άκυρη, αφού υπήρχαν ΕΛΜΕ, που είχαν πάρει αποφάσεις με τον
ανωτέρω τρόπο. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών, παρά το ότι επεσήμανε τις αντικαταστατικές ενέργειες, δεν έθεσε ζήτημα ακύρωσης της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ, για να μη δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.
• Πρόεδροι, προσκείμενοι στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ψήφιζαν κατά το δοκούν οποιαδήποτε μορφή απεργίας-αποχής καθ’ υπέρβασιν της εξουσιοδότησης που είχαν.
• Παρουσίασαν ως αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Γενικές Συνελεύσεις των είκοσι και των τριάντα ατόμων στα 1200 ή και στα 1500 μέλη, εξευτελίζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατίας.
• Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ κατέθεσε τέσσερις φορές την πρόταση της ΕΛΜΕ του, τροποποιώντας την κάθε φορά. Πραγματοποιήθηκαν, λοιπόν, τέσσερις διαφορετικές ψηφοφορίες, για τη μία υποτιθέμενη πρόταση της ΕΛΜΕ Πειραιά, που άλλαζε μορφή κάθε τέταρτο. Αλήθεια, από πού πήρε ο συγκεκριμένος συνάδελφος τη νομιμοποίηση να τροποποιεί την πρόταση της ΕΛΜΕ του; Και ακόμα περισσότερο ποια νομιμοποίηση είχαν οι Πρόεδροι των άλλων ΕΛΜΕ που ψήφισαν τις τέσσερις αυτές εκδοχές;
• Επιχείρησαν να επιβάλουν κλίμα τρομοκρατίας στη Γενική Συνέλευση, επιτιθέμενοι συνεχώς στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, προκειμένου να τους κάμψουν ηθικά και να ψηφίσουν προτάσεις που δεν είχαν αποφασιστεί στις ΕΛΜΕ τους

ΣΥΝΕΚ

Προτείναμε να βγει ένα ενημερωτικό σημείωμα από την ΟΛΜΕ προς τον κλάδο που να εξηγεί και πάλι όλη την αλήθεια για κάθε εναλλακτικό σενάριο και κατόπιν να κληθούν οι συνάδελφοι να αποφασίσουν μέσω των συνελεύσεων πώς θέλουν να προχωρήσουμε. Όπως δηλαδή κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ όχι μόνο αρνήθηκαν να ενημερωθεί ο κλάδος αλλά απειλούσαν με καταγγελίες αν βγει το ενημερωτικό, ότι δήθεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κλάδο.

Επί της ουσίας οι εναλλακτικές προτάσεις που υπήρχαν ήταν είτε η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής, είτε η συμπόρευσή μας με τη ΔΟΕ για μπλοκάρισμα της αξιολόγησης εκ των έσω, με την κατάθεση κοινών κειμένων από όλα τα σχολεία στην πλατφόρμα του ΙΕΠ.

Οι ΣΥΝΕΚ τάχθηκαν με την δεύτερη εναλλακτική πρώτον γιατί θεωρούμε την συμπόρευση με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες βασικό συστατικό της επιτυχίας του αγώνα, όπως αποδείχτηκε άλλωστε με τις έως τώρα κινήσεις μας, και δεύτερον γιατί για την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής ισχύουν τα εξής:
Παράνομη επαναπροκήρυξη μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, θα σήμαινε ότι οι απεργοί σε μία τέτοια περίπτωση πέρα από τις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 56 του ν. 4823/21 και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα θα είχαν πλέον και ποινικές ευθύνες.
Νόμιμη επαναπροκήρυξη σημαίνει επί της ουσίας πλήρης συμμόρφωση στον αντιεργατικό νόμο Χατζηδάκη (που η ΟΛΜΕ έχει πάρει απόφαση να μην εφαρμόσει) και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δηλαδή:

α) προσφυγή στον ΟΜΕΔ (ν.4808/21),

β) ορισμός προσωπικού ασφαλείας (ν.4808/21),

γ) ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (ΠΕΕΥ) λόγω απόφασης του πρωτοδικείου που δυστυχώς δεν αναιρέθηκε από το Εφετείο και

δ) αλλαγή των αιτημάτων της απεργίας αποχής (για να μην κριθεί καταχρηστική), που είναι η κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης (4692/20 και 4823/21). Ταυτόχρονα, ο ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας (άρθρο 95, ν.4808/21) σημαίνει ότι η ΟΛΜΕ θα έπρεπε να ορίσει ονομαστικά το 1/3 των υπηρετούντων σε κάθε σχολείο, ως υπεύθυνους εφαρμογής της αξιολόγησης, καθώς μόνο τα 2/3 θα είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην απεργία αποχή. Επομένως ακόμα και αν η ΓΣ Προέδρων αποφάσιζε να επαναπροκηρύξει την απεργία αποχή, με πλήρη υποταγή στο νόμο Χατζηδάκη, το 1/3 των συναδέλφων δεν θα ήταν νομικά καλυμμένοι στο να μην υλοποιήσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης.


Αυτά όμως Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ αρνήθηκαν να τα πούμε στον κλάδο. Επέλεξαν να εξαπατήσουν τον κλάδο και να τον οδηγήσουν εν αγνοία του σε μία απόφαση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι ΣΥΝΕΚ δήλωσαν και στο ΔΣ της Τρίτης 12/10/21) και στη ΓΣ του Σαββάτου (16/10/21), ότι «δεν συμμορφωνόμαστε στο νόμο Χατζηδάκη, πρέπει να συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση Κεραμέως με άλλα μέσα. Παρόλα αυτά, αν ο κλάδος αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας αποχής θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις». Η θέση μας ήταν καθαρή και σταθερή από την αρχή ως το τέλος και είναι καταγεγραμμένη και στα πρακτικά του ΔΣ και στα πρακτικά της ΓΣ.

ΠΑΜΕ

Για την κλιμάκωση της πάλης, οι εκλεγμένοι µε την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, τα σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στον κλάδο, ενιαία και πανελλαδικά, τοποθετηθήκαμε υπέρ της ανάγκης συνέχισης (επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής), ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του δικαστηρίου.

Οι αποφάσεις των Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, της Ολοµέλειας προέδρων των ΕΛΜΕ, µε τον τρόπο που πάρθηκε, δεν εκφράζουν την απαίτηση του κλάδου για συνέχιση. Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ (Κυριακή 10/10) µε την ψήφο των παρατάξεων της ΔΑΚΕ, των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ) και ενός εκ των δύο εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ είναι, κατά τη γνώμη µας, αναντίστοιχη των απαιτήσεων της περιόδου, των αντικειμενικών δεδομένων που δημιούργησε ο αγώνας του κλάδου, της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και κυρίως της ίδιας της απαίτησης των συναδέλφων.

Η απόφαση των πλειοψηφιών σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ έχει πολιτικό χαρακτήρα, δεν είναι απλά μια εναλλαγή μορφής πάλης.

Ο µαζικός, ενωτικός αγώνας των εκπαιδευτικών έχει δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις και υποδομές για την κλιμάκωση της πάλης. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια µας.

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε

ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ ξεπούλησαν τον αγώνα των εκπαιδευτικών!
Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της απεργίας – αποχής!

Με πολιτική απόφαση των συνδικαλιστικών δυνάμεων των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, που υπαγορεύτηκε ευθέως από τους πολιτικούς τους φορείς, την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, έκλεισε βάναυσα η απεργία – αποχή, παρά την εκφρασμένη βούληση του κλάδου όπως αποτυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων, αφήνοντας μετέωρους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και το μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή έρχεται μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη 24ωρη απεργία στις 11 Οκτωβρίου στην οποία συμμετείχαν μαζικά πάνω από 100.000 δάσκαλοι και καθηγητές, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των πόλεων. Οι δυνάμεις αυτές αφού διαπίστωσαν πως η αναπαραγωγή της κυβερνητικής επιχείρησης φόβου και τρόμου, οι απειλές για πειθαρχικά, διώξεις, απολύσεις κλπ δεν βρήκαν έδαφος μέσα στο μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, ανέλαβαν το βρώμικο έργο να ξεπουλήσουν ανοιχτά την απεργία – αποχή, υποδεικνύοντας θρασύτατα σε εκπροσώπους συγκεκριμένων ΕΛΜΕ να την καταψηφίσουν παρά την αντίθετη απόφαση των σωματείων τους, όπως μάλιστα καταγράφηκε και στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων.

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Τα πρωτοβάθμια σωματεία να μην υποταχθούν στο πραξικόπημα, να συνεχίσουν τον αγώνα!
Να γίνουν βήματα συγκρότησης κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης!

Ένα dejavu από το 2013 βιώσαμε στη συνέλευση προέδρων της ΟΛΜΕ. Ενώ κατά τις τοποθετήσεις των προέδρων προέκυπτε ένα ποσοστό γύρω στο 67% συνέχισης της απεργίας – αποχής, κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας το ποσοστό αυτό έπεσε στο 55%, μένοντας κάτω από το όριο των 2/3 που
απαιτείται για να παρθεί απόφαση.
Η «ανετιά» εκπροσώπων της ΔΑΚΕ που από το μικρόφωνο δήλωναν απευθυνόμενοι σε όσους είχαν αποφάσεις συνελεύσεων ή ΔΣ για να συνεχιστεί η απεργία – αποχή «θα σας αφήσουμε να πιείτε το πικρό ποτήρι (σημ: της σύγκρουσης με την κυβέρνηση) ως το τέλος», αποδείχτηκε πολύ υποκριτική και μεταφράστηκε σε άγχος μην τυχόν περάσει η απόφαση αυτή.
Το πραξικόπημα της αλλαγής στάσης κάποιων προέδρων έγινε με τις ευλογίες και την καθοδήγηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ / ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ, οι οποίες απέδειξαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τους.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *