Ν. Τσούλιας: Όχι στην απαξίωση της παιδείας και της μόρφωσης

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τα ωρολόγια προγράμματα γυμνασίων και λυκείων συνεχίζουν την σταθερή αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ.

«Πίσω στα …βασικά», το παλιό αναχρονιστικό σύνθημα της ακραίας συντηρητικής παιδαγωγικής έρχεται ως απάντηση στις  σημερινές, πολλαπλές προκλήσεις και ανάγκες του σχολείου! Αντί να διαμορφώνουμε θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης για τις επόμενες δεκαετίες, το ΥΠΑΙΘ γυρίζει στις πολύ παλιές δεξιές αντιλήψεις.

Πλήττεται η μόρφωση, η αγωγή, η τέχνη, η παιδεία, η επιστήμη με την κατεδαφιστική συρρίκνωση του περιεχομένου του σχολείου για μείωση ή κατάργηση μιας σειράς γνωστικών πεδίων. Οι Κοινωνικές επιστήμες, η Καλλιτεχνική Παιδεία, το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, η Τέχνη, η Μουσική, το Πρότζεκτ, η Βιολογία, η Οικιακή Οικονομία, η Γεωλογία, ο Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός μπαίνουν στο στόχαστρο της σκληρής οπισθοδρόμησης.

Εκδιώκονται ουσιαστικά γνωστικά πεδία – κοινά σε όλα τα  ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα – για λόγους ξεπερασμένων ιδεολογιών και δημοσιονομικής πειθαρχίας.  Παράλληλα χιλιάδες εκπαιδευτικοί χάνουν οργανικές θέσεις. Οι αναπληρωτές θα βιώσουν νέα σκληρή μορφή ανασφάλειας, το φθινόπωρο οι περισσότεροι δεν θα είναι στο σχολείο. Κλείνεται δραματικά η υπόθεση των διορισμών νέων εκπαιδευτικών.

Το ΥΠΑΙΘ διαμορφώνει με τον πιο αυταρχικό τρόπο ένα νέο, φτωχό, παρακμιακό σχολείο. Οδηγεί συνειδητά τη νέα γενιά σε σκοτάδια αμάθειας και ημιμόρφωσης. Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός αγκαλιά με τον συντηρητισμό. Ό,τι έχει κατακτηθεί στο σχολείο από τη δεκαετία του 1980 – εδώ και 40 χρόνια – απειλείται και εκδιώκεται. Πρώτη φορά έχουμε στη μεταπολίτευση τέτοια βίαιη και αναχρονιστική επίθεση στο περιεχόμενο του σχολείου.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως ο κύριος φορέας των μεταρρυθμιστικών, προοδευτικών εκπαιδευτικών πολιτικών στη χώρα μας θα αγωνιστεί να μην περάσει η δεξιά επιδρομή στο σχολείο.

Θα αγωνιστούμε συστηματικά και συγκροτημένα για την ανάδειξη σύγχρονων δημοκρατικών εκπαιδευτικών πολιτικών!    

  

Τομέας Παιδείας

του Κινήματος Αλλαγής

   

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *