Μια ωραία ατμόσφαιρα

Κοσμήτορες ΕΑΠ προς Κ. Γαβρόγλου: Μη γίνετε ο υπουργός που θα καταργήσει το μοναδικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Έκκληση προς τον Κ. Γαβρόγλου να μη γίνει ΜΗΝ γίνετε ο υπουργός που θα καταργήσει το μοναδικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο της χώρας απηύθυναν ,προ ημερών , με ανακοινωθέν, οι Κοσμήτορες του ΕΑΠ και ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ, σημειώνοντας παράλληλα ότι “Η ανακοινωθείσα πλέον πρόθεσή σας για συγχώνευση του ΕΑΠ με άλλο συμβατικό ίδρυμα, κινείται εκτός του πλαισίου του άρθρου 16 του Συντάγματος, διότι ματαιώνει τον ειδικό σκοπό και την ειδική αποστολή του ΕΑΠ εντός του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως έχουν κατοχυρωθεί από τον ιδρυτικό του νόμο και έχουν αναγνωριστεί συνταγματικώς από τη νομολογία του ΣτΕ”.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΑΠ, τονίζουν οι Κοσμήτορες, θα συνεχίσει σύσσωμη τον αγώνα της να εμποδίσει μία τέτοια προοπτική, που δεν δικαιολογείται επιστημονικά, που θα οδηγήσει ταχύτατα στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΕΑΠ, στην υποβάθμισή του και τελικά στην ακύρωση της αποστολής και της ύπαρξής του.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι Κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος και ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ που διαφώνησαν με τη συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ, έθεσαν στη συνεδρίαση της Διοικούσας το θέμα της εφεξής εκπροσώπησης του Πανεπιστημίου στις όποιες συζητήσεις προκύψουν με το υπουργείο Παιδείας, από πρόσωπα που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, όπως υποστήριξαν, και συγκεκριμένα είτε τον Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Γ. Τσιμουρή, Αν. Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της ΔΕ του ΕΑΠ, είτε τους Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ.

Μάλιστα οι Κοσμήτορες κατήγγειλαν ότι μετά την πρότασή τους ο Πρόεδρος της ΔΕ καταφέρθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς κατά των παρόντων Κοσμητόρων αλλά και του Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλςη Καρδάσης με γραπτή δήλωση τονίζει πως “τα μέλη κ.κ. Α. Μιχιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Ι. Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Α. Δημητράς, εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ και Γ. Τσιμουρής, Αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων έθεσαν προ Ημερησίας Διατάξεως ως απαίτηση και επί της ουσίας την παραίτηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής”.

Ο κ. Καρδάσης κάνει λόγο για “πρωτοφανή στάση που θυμίζει συνδικαλιστικού τύπου συμπεριφορές και θεσμικό ατόπημα σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του ΕΑΠ”.

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ υπογραμμίζει “τις ευθύνες των ως άνω που συνιστούν ευθέως παράβαση καθήκοντός τους ως μελών της Διοικούσας Επιτροπής, με την υπόμνηση ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με τα ακαδημαϊκά ήθη και το δημόσιο λειτούργημα που έχουν κληθεί να επιτελέσουν”.

Υπουργός για Κοσμήτορες ΕΑΠ:

Μάγκες τέτοιου τύπου πρέπει να είναι μακριά από εκπαιδευτικά ιδρύματα

“Υπάρχει αδικαιολόγητη ένταση ανάμεσα σε ακαδημαϊκό κόσμο” είπε ο Κώστας Γαβρόγλου και πρόσθεσε: “Δεν θα ήταν παράλογο για μια κυβέρνηση που όσο άσχετη και να ήταν να κάνει τόσο μεγάλο κακό σε ένα τόσο επιτυχημένο θεσμό; Αυτή είναι ιμια πρόταση όχι του υπουργείου. Είναι μια πρόταση που ακούμε κι την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνουμε εμείς μια πρόταση. Ζητάνε από τις διδάσκοντες να μας φέρουν μια πρόταση γι την επόμενη μέρα. Όλα τα ιδρύματα να ξανακοιτάξουν τον εαυτό τους και να δουν ως θα είναι σε 10 χρόνια. Η πολιτεία πρέπει να δει πως θα τα αναβαθμίσει».

Κοσμήτορες: Θεσμική εκτροπή “Γαβρόγλου” που παραπέμπει  σε εποχές που οι ακαδημαϊκοί λειτουργοί απειλούνταν με απόλυση

Κύριε Υπουργέ,

Η δημοσιευθείσα στον ηλεκτρονικό τύπο δήλωσή σας στη Θεσσαλονίκη «Μάγκες τέτοιου τύπου πρέπει να είναι μακριά από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», με αποδέκτη τους εκλεγμένους Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ, αποτελεί μία πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση θεσμική εκτροπή εκ μέρους του επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας, που παραπέμπει σε εποχές που για τη δημοκρατική πανεπιστημιακή κοινότητα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, σε εποχές που οι ακαδημαϊκοί λειτουργοί απειλούνταν με απόλυση από τους Υπουργούς Παιδείας και τους Κυβερνητικούς Επιτρόπους που είχαν εγκατασταθεί στα πανεπιστήμια και απαιτούσαν πλήρη συμμόρφωση αυτών με τας υποδείξεις.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τη διαψεύσετε άμεσα.

Οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ

Α. Λιοναράκης, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Α. Μιχιώτης, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Ι. Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για τους Κοσμήτορες του ΕΑΠ που αντιδρούν στη συγχώνευση του Ιδρύματος με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ο Υπουργός Παιδείας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η προσπάθειά του για επίτευξη συναινέσεων είναι αν μη τι άλλο, υποκριτική. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαβρόγλου:

· αποκάλεσε τους Κοσμήτορες του ΕΑΠ “μάγκες” που “πρέπει να είναι μακριά από τα ΑΕΙ”,
· καταλόγισε στην ΑΔΙΠ “αριθμολαγνεία και ποσοτικοποίηση των πάντων” και χαρακτήρισε την έκθεσή της “κείμενο πολιτικής το οποίο ποσοτικοποιεί την ποιότητα” προκειμένου να την υποβαθμίσει και να την αποψιλώσει από αρμοδιότητες,
· εξέδωσε μια προσβλητική ανακοίνωση κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εγκαλώντας τον για “αυτογελοιοποίηση” και “αρλουμπολογία” επειδή διαφώνησε μαζί του, 
· εξαπολύει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε διαφωνεί μαζί του, με κάθε ευκαιρία. 

Αυτά είναι τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους: με αυταρχισμό και αλαζονεία. Συμπεριφορές τέτοιου τύπου πρέπει να είναι μακριά από την Παιδεία!»

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *