Κ.Ε.Δ.Ε.: Ίδρυση «Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες», για την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη συμπλήρωση 102 ετών από τη διάπραξη ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μετά από εισήγηση του Αντιπροέδρου της, Δημάρχου Καλλιθέας Δ. Κάρναβου, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην ίδρυση «Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες».

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, είναι

  • αφενός να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινότητα για την πραγματική διάσταση της γενοκτονίας, που διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια και περιελάμβανε μεταξύ άλλων σφαγές και μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμών, με συμμετοχή τους σε τάγματα εργασίας, αναγκαστικό εξισλαμισμό γυναικών, κάψιμο χωριών, κλπ.
  • αφετέρου, να αναγνωριστεί η γενοκτονία από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας.

Τη γενοκτονία του Ποντιακού λαού αναγνωρίζουν σήμερα, εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, 10 Πολιτείες των ΗΠΑ, 2 Πολιτείες της Αυστραλίας, 2 πόλεις του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της ΚΕΔΕ, όσοι αρνούνται σήμερα την γενοκτονία ουσιαστικά αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων να διδάσκονται από τα λάθη τους και δυστυχώς, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια μέρα να επαναληφθούν. Για αυτό και η σημερινή ημέρα μνήμης δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αφορά πολύ περισσότερο το μέλλον, γι αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε την ανθρωπότητα χωρίς ιστορική μνήμη.

Η πρόσφατη  αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά και για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων. Η Διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την γενοκτονία των Ποντίων που συνέβη στα ίδια μέρη, τον ίδιο χρόνο, από τον ίδιο θύτη.

Με γνώμονα την αξιοποίηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί, η ΚΕΔΕ. προχωρά στην ίδρυση Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες,  για την προώθηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε συνεννόηση πάντοτε με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής με συντονιστή τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Κάρναβο, η οποία θα εντοπίσει τις σχετικές πόλεις που φιλοξενούν ποντιακές κοινότητες, θα καταρτίσει και εξειδικεύσει ένα σχέδιο δράσης και θα συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, για την υλοποίηση του στόχου.

Με αφορμή την απόφαση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Δ. Παπαστεργίου επισήμανε: «Τιμούμε τη θυσία των 353.000 Ποντίων που υπήρξαν θύματα ενός διεθνούς εγκλήματος που διαπράχθηκε από την Τουρκία, καθώς και τη μεγάλη συμβολή του ποντιακού στοιχείου στην ανόρθωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την ενίσχυση του εθνικού κορμού στις περιοχές που εγκαταστάθηκε, μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες».

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *