Κατάληψη στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης- Μαθήματα κατεύθυνσης σε ακατάλληλες αίθουσες

Στα «κάγκελα» για μια ακόμη χρονιά οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου στην οδό Μαρίας Κάλλας. Οι μαθητές προχώρησαν στην κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που τους είχαν δοθεί από πέρυσι όταν είχαν κάνει ξανά σε κατάληψη για 2 καινούργια λυόμενα που θα στέγαζαν τις ανάγκες των μαθημάτων της κατεύθυνσης που γίνονται στο κτίριο που μέχρι πέρυσι στέγαζε το 5ο Γυμνάσιο και κρίθηκε ακατάλληλο.
Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ μεταφέρθηκαν σε kibo πριν από 6 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν εργασίες στο σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου που υποτίθεται ότι θα κρατούσαν 3 μήνες. Η προσωρινή όμως μετακόμιση παγιώθηκε με τους 210 μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα σε προκατασκευασμένες αίθουσες στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, αγοράζοντας οι ίδιοι ακόμη και ανεμιστήρες για να μην λιποθυμήσουν από τη ζέστη όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Τα λυόμενα το χειμώνα μετατρέπονται σε ψυγεία και το καλοκαίρι σε θερμοκήπια και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.
Η πρόσβαση στον αύλειο χώρο μπορεί να γίνει από τον καθένα καθώς ο συρμάτινος φράχτης έχει πέσει στο σημείο που βλέπει στο Μέγαρο Μουσικής, όπου στεγαζόταν μέχρι πριν δύο χρόνια το 12ο δημοτικό.
Το κτίριο του δημοτικού σχολείου κρίθηκε και αυτό ακατάλληλο. Οι μαθητές διασκορπίστηκαν αναγκαστικά σε άλλα σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το κουφάρι μένει να σαπίζει καθώς ακόμη δεν έχει κατεδαφιστεί. Στην μοίρα του έχει αφεθεί και εξοπλισμό όπως θρανία και καρέκλες που ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα σχολεία μένουν να σκουριάζουν.
Σπασμένα γυαλιά από μπουκάλια στην αυλή, σπασμένα τζάμια ή κολλημένα με ταινίες, αίθουσες με μούχλα και υγρασία που στάζουν το χειμώνα, ραγισμένα πλακάκια στις κατασκευές που στεγάζουν τις τουαλέτες, ξεχαρβαλωμένες βρύσες καλώδια γυμνά να κρέμονται στους τοίχους, συνθέτουν ένα σκηνικού που μόνο σύγχρονο κτίριο για διδασκαλία δεν θυμίζει.

πηγή: http://www.rthess.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *