Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Εγκαίνια Παραρτήματος του ΕΑΠ στη Θεσσαλονίκη – Παρουσίαση των Προγραμμάτων Σπουδών για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022

Δελτίο Τύπου

Εγκαίνια Παραρτήματος του ΕΑΠ στη Θεσσαλονίκη – Παρουσίαση των Προγραμμάτων Σπουδών για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Παραρτήματός του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της υλοποίησης νέων πρωτοβουλιών, δράσεων και δραστηριοτήτων εντός και εκτός Ελλάδος.

Τα εγκαίνια του Παραρτήματος πραγματοποιήθηκαν τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με περιορισμένη παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο Παράρτημα του ΕΑΠ στη Θεσσαλονίκη θα στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος προκειμένου να παρέχεται κάθε είδους διευκόλυνση / πληροφορία στους εγγεγραμμένους αλλά και στους εν δυνάμει φοιτητές, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, τόνισε ότι “Το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας του ΕΑΠ. Τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης αγκαλιάζουν την παρουσία και την ανάπτυξη του, ενώ εμείς, ως Διοίκηση του ΕΑΠ, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις ήδη υπάρχουσες και να αναπτύξουμε νέες συνέργειες και συνεργασίες τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο”.

“Ημέρα γνωριμίας” με το ΕΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Με την ευκαιρία της λειτουργίας του Παραρτήματος, το ΕΑΠ, πρωτοπορώντας, διοργάνωσε ειδική παρουσίαση των Προγραμμάτων Σπουδών που προσφέρονται για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022, στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση έγινε τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε υφιστάμενο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και προσέλκυσε το ενδιαφέρον διερχομένων, κάθε ηλικίας, πολλοί από τους οποίους διαμένουν σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.   

Η ενημερωτική εκστρατεία για τα Προγράμματα Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και η ειδική ενημέρωση των ΜΜΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΕΑΠ για την παρουσίαση των σύγχρονων εργαλείων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, βάσει των οποίων έχουν οργανωθεί -και προσφέρονται- τα Προγράμματά του, καλύπτοντας τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργούνται για νέες δεξιότητες και προσόντα σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. 

Κατά τη διάρκεια των δύο ενημερωτικών συναντήσεων, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, Καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, αναφέρθηκε στην απρόσκοπτη ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης τονίζοντας την, για πρώτη φορά στην ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα, επιτυχή διεξαγωγή των διαδικτυακών εξ αποστάσεως εξετάσεων από το Ίδρυμα. Επιπλέον, ανέφερε ότι η διαδικασία υλοποίησης των εξ αποστάσεως εξετάσεων θα συζητηθεί, κατόπιν σχετικής εισήγησης που κατέθεσε το ΕΑΠ, στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανοικτών Πανεπιστημίων. 

Εν συνεχεία, ο κ. Ζώρας αναφέρθηκε και στα νέα σύγχρονα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που αναπτύσσει ήδη το ΕΑΠ και θα προσφερθούν στο προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο νέο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, που είναι εντοπισμένο στις κινηματογραφικές σπουδές και αναπτύσσεται σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Δράμας, στο νέο ξενόγλωσσο Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, με αντικείμενο την προστασία των μνημείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, στα νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με αντικείμενα: την τεχνητή νοημοσύνη, την επεξεργασία Big Data, τον αρχαιολογικό πολιτισμό, το well being, τον αθλητισμό, τον τουρισμό κ.ά. . 

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα είναι έτοιμο να επενδύσει και να πραγματοποιήσει ένα άλμα στο πεδίο της Πανεπιστημιακής έρευνας, μέσω της ίδρυσης ενός ερευνητικού κέντρου (αναμένεται η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας), με εξειδικευμένα Ινστιτούτα, μη ανταγωνιστικά των ήδη υπαρχόντων, για τα Ελληνικά δρώμενα, αντικείμενα, όπως η έρευνα για τη δια βίου μάθηση, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία κ.α.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μία διαρκή πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης. Μια νέα εποχή για το ΕΑΠ έχει ξεκινήσει μετατρέποντάς το σε Πανεπιστήμιο πρώτης και κύριας επιλογής.»

Στις διεθνείς διακρίσεις του ΕΑΠ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας,  Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, σημειώνοντας ότι το ΕΑΠ κατέλαβε, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, την 4η θέση, παγκοσμίως, μεταξύ 147 Ανοικτών Πανεπιστημίων από 67 χώρες.: “Η διεθνής αναγνώριση, αλλά και η επιτυχής πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών, αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να επιλέξει κάποιος το ΕΑΠ για τις σπουδές του, ανεξάρτητα από την ηλικία του, το εάν εργάζεται ή όχι και, βεβαίως, από του που διαμένει”, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το ΕΑΠ θα διατηρήσει ανοικτό το δρόμο προς την απόκτηση του πολύτιμου αγαθού της γνώσης μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Στο “αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο λειτουργίας” του ΕΑΠ, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Καραμάνης, τονίζοντας ότι το ΕΑΠ δεν λαμβάνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Προγραμμάτων Σπουδών, παρεβρέθει η πρώτη απόφοιτος του ΕΑΠ στη Θεσσαλονίκη, Ευαγγελία Στεφανίδου, η οποία, μέσα από την προσωπική της επαγγελματική πορεία, επιβεβαίωσε τη σημαντικότητα των σπουδών και της απόκτησης πτυχίου από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ), όπως είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, χωρίς την ανάγκη διακοπής ή αναστολής των επαγγελματικών υποχρεώσεων. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *