Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Διημερίδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Διημερίδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΕΑΠ  

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ετήσια διημερίδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων  Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με θέμα «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά» στις 27 και  28 Φεβρουαρίου 2021 διαδυκτιακά. Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία  του ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας,  καθηγητής κ. Ι. Καλαβουζιώτης  ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στην έρευνα και τη διάχυσή της. Στο πλαίσιο της Διημερίδας συμμετείχαν με 8 επιστημονικές διαλέξεις, οι προσκεκλημένοι καθηγητές και ερευνητές  κ.κ. καθ. Μ. Ανούσης , καθ. Α. Τερτίκας, καθ. Γ. Καραχάλιος, καθ. Φ. Καλαβάσης, Δρ.  Κ. Καλημέρης , Δρ. Σ.Δουκάκης, Δρ. Ελ. Πρωτοπαπάς,  ΜSc. Α.Κρυπωτός.

Παρουσιάστηκαν 64 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και 3 θεματικά εργαστήρια για τις πηγές και τα εργαλεία της βιβλιοθηκης του ΕΑΠ. Αναδείχθηκε σημαντικό μέρος της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας σε τομείς των Μαθηματικών όπως: Μαθηματική μοντελοποίηση προβλημάτων ιατρικής (ασθένειες , διάδοση τους), κυματική διάδοση, μέθοδοι μελέτης και επίλυσης ΜΔΕ, θέματα Μαθηματικής Ανάλυσης, θέματα βελτιστοποίησης, στοχαστικές Διαδικασίες, ασαφής λογική, κρυπτογραφία, διδακτική των Μαθηματικών, κ.α.

Παρουσιάστηκε επίσης η έρευνα που διεξάγεται στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και η οποία αφενός συνεισφέρει , μέσω της μαθηματικής μοντελοποίησης, στην κατανόηση και στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων της εποχής, όπως αυτά που αφορούν στην υγεία, αφετέρου προάγει την μαθηματική επιστήμη, παράγοντας νέες μαθηματικές τεχνικές , εργαλεία και αποτελέσματα, αναδεικνύοντας τη διαλειτουργική σχέση μεταξύ Μαθηματικών, Φυσικών, Ιατρικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν  τα hands on εργαστήρια για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις πηγές και τα εργαλεία της εξ @ποστάσεως βιβλιοθήκης του ΕΑΠ, από τον Δρ. Λ. Παπαχριστόπουλο. Ήταν μια υψηλού επιπέδου διαδικτυακή συνάντηση καθηγητών μελών ΣΕΠ, ερευνητών,   μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων που για ένα διήμερο συμμετείχαν, αλληλεπίδρασαν, παρουσίασαν, εξέθεσαν και εκτέθηκαν, εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν, σε μια πρότυπη εκπαιδευτική πρακτική για την Μαθηματική Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση που οργανώθηκε  για 3η συνεχή χρονιά. Περισσότερα για τη συνάντηση μπορείτε να δείτε στο site του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών mathlab@eap.gr , όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες, τις ευκαιρίες συνεργασίας και συμμετοχής σε εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και να επικοινωνείτε μαζί μας. Πληροφορίες βρίσκονται επίσης και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Σπουδών ΜΣΜhttps://www.msm.eap.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *