Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Έναρξη λειτουργίας του νέου Προγράμματος «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του νέου Προγράμματος «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του Ε.Α.Π., Kαθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης με τον Kαθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ, Στυλιανό Ζερεφό, βρέθηκαν στη Δράμα και μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης, Χριστόδουλο Μαμσάκο, παραχώρησαν συνέντευξη για το σημαντικό αυτό γεγονός.

Το νέο και καινοτόμο Πρόγραμμα, που προσφέρεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, έχει τετραετή διάρκεια και χωρίζεται σε 8 εξάμηνα, ωστόσο τα Εργαστήρια θα γίνονται δια ζώσης και υποχρεωτικά στη Δράμα.

Επισημαίνεται ότι ήδη οι πρώτες εγγραφές των ενδιαφερόμενων να φοιτήσουν ξεπέρασαν τις 130 για το πρώτο εξάμηνο. Από αυτούς, επελέγησαν οι πρώτοι 100 φοιτητές, μιας και ο αριθμός αυτός αποτελεί πλαφόν για κάθε εξάμηνο. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα, οι αίθουσες που θα γίνονται τα δια ζώσης μαθήματα, είναι οι δύο αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος καλωσόρισε στη Δράμα τον Πρόεδρο του ΕΑΠ και τον κ. Στ. Ζερεφό, ενώ τόνισε ότι επιτέλους «μια μεγάλη προσπάθεια παίρνει σάρκα και οστά».

Όπως είπε, «η Δράμα θα είναι η πόλη που θα υποδέχεται τους φοιτητές για τα δια ζώσης μαθήματα. Ανακοινώνουμε πλέον ότι ήδη οι εγγραφές των φοιτητών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έχουν ξεπεράσει τα 100 άτομα και μάλιστα από τον Μάρτιο θα έχουμε στη Δράμα τους πρώτους φοιτητές».

Ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με τον προηγούμενο Πρόεδρο του ΕΑΠ και νυν Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Οδυσσέα -Ιωάννη Ζώρα και δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί «αυτή η πολύ καλή συνεργασία, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι φοιτητές που θα έρθουν στην πόλη μας θα διαφημίσουν την όμορφη Δράμα».

Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Καλαβρουζιώτης, αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Δράμας, σημείωσε ότι «στην πόλη της Δράμας θα διεξαχθεί ένα από τα πλέον σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ, που είναι οι κινηματογραφικές σπουδές».

Επεσήμανε ότι πρόκειται για πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα στο οποίο οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει την προσδοκία του ΕΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι «το ακαδημαϊκό αυτό πρόγραμμα έλειπε από τον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη, με την έννοια της συνέργειας με το Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας, ένα θεσμό που έχει κρατήσει 46 χρόνια και όχι μόνο έχει διατηρηθεί, αλλά συνεχώς μπαίνει στο διεθνές προσκήνιο. Με αυτή την έννοια, θα δοθεί η δυνατότητα να αποφοιτήσουν από το πρόγραμμα αυτό πτυχιούχοι μετά από 4 χρόνια, οι οποίοι θα έχουν άμεση σχέση με τον κινηματογράφο αλλά και τεχνικοί».

Τόνισε ιδιαίτερα ακόμα ότι αυτό το νέο πρόγραμμα με το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας, θα μπορέσει να δημιουργήσει και νέες συνέργειες, «καθώς είναι κοντά μας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια πολύ καλή συνεργασία σ’ αυτά τα αντικείμενα».

Κατά τις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Γιώργος Δεμερτζής, ανέφερε-μεταξύ άλλων- ότι πρόκειται για «ένα μοναδικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε χάρη στις δεξιότητες και την άριστη συνεργασία της ακαδημαϊκής επιτροπής».

Ο Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΑΠ κ. Στυλιανός Ζερεφός, αναφέρθηκε στη λειτουργία του νέου Προγράμματος Σπουδών, επισημαίνοντας ότι «είναι τετραετούς διάρκειας, ανοικτό και μετά από το δεύτερο έτος ανοίγεται μια βεντάλια θεματικών ενοτήτων προς επιλογή για πάρα πολλά θέματα με τον κινηματογράφο, είτε είναι μοντάζ, animation, σκηνογραφία, σκηνοθεσία, σενάριο, θεωρία, ιστορία» και πρόσθεσε: «Όλα αυτά θα αναπτυχθούν στους φοιτητές που θα κληθούν να επιλέξουν στη συνέχεια για να σπουδάσουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Υπάρχει ένας γερός κορμός στο πρώτο έτος και στην αρχή του δευτέρου έτους και στη συνέχεια αυτές οι επιλογές».

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *