Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου με θέμα το μέλλον της Σκύρου υπό την απειλή τεράστιου Αιολικού Σταθμού 

Με αφορμή τη νέα απόπειρα αναβίωσης του σχεδίου εγκατάστασης τεράστιου Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) 300 MW στην περιοχή NATURA «Όρος Κόχυλας» της Σκύρου, μέσω του αιτήματος υπαγωγής του στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων», η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία διοργανώνει διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 (ώρα έναρξης 12:00), με θέμα: «Το μέλλον της Σκύρου υπό την απειλή τεράστιου Αιολικού Σταθμού».

Η τεράστια οικολογική αξία του Κόχυλα για τα πουλιά, την ενδημική χλωρίδα και πανίδα και το Σκυριανό άλογο έχει επανειλημμένα τονιστεί και αναδειχθεί. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι η Σκύρος και ο Κόχυλας φιλοξενούν μία από τις μεγαλύτερες αποικίες του αυστηρά προστατευόμενου είδους γερακιού Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae): σχεδόν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους αναπαράγεται στην Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα μας εκείνη με τη μεγαλύτερη ευθύνη σε διεθνές επίπεδο για τη διατήρησή του.

Το θηριώδες έργο έχει ήδη καταδικαστεί περιβαλλοντικά, πολιτικά, θεσμικά, νομικά, ηθικά και κοινωνικά, ενώ εννιά χρόνια πριν η εγκατάστασή του είχε απορριφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την αντίθεσή τους στην εκ νέου σχεδιαζόμενη εγκατάσταση εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και χιλιάδες πολίτες και φορείς μέσα από τα περισσότερα από 2.000 σχόλια που κατατέθηκαν σε μόλις 15 ημέρες στην πλατφόρμα διαβούλευσης της ENTERPRISE GREECE.

Στη Συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν ως ομιλητές:

  • Νικόλαος Μαυρίκος – Δήμαρχος Σκύρου
  • Ιωάννης Ευγενικός – Αντιδήμαρχος Σκύρου, Συντονιστής Επιτροπής Αγώνα ΣΚΥΡΟΣ S.O.S.
  • Αποστόλης Καλτσής – Υπεύθυνος Δράσεων Διατήρησης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
  • Θωμάς Δοξιάδης, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  • Στάθης Ζακυνθινός – Επιτροπή Αγώνα ΣΚΥΡΟΣ S.O.S

Τοποθετήσεις θα γίνουν από τους:

  • Phil Knott – Σύμβουλος Οικοτουρισμού & Senior Wildlife Tour Leader
  • Κωνσταντίνα Σκαναβή – Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής & Επικοινωνίας – Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής
  • Κυριάκος Αντωνόπουλος – Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σκύρου

Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom για συντάκτες και δημοσιογράφους, ενώ θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι YouTube της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *