Εθνική Λυρική Σκηνή: Επιστροφή στις αίθουσες | Επικαιροποιημένο πρόγραμμα Εναλλακτικής Σκηνής, Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021

Επιστροφή στις αίθουσες

Επικαιροποιημένο πρόγραμμα Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ 
Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2021

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ανακοινώνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη στήριξη της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ και τη δημιουργία του επετειακού της προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μουσικό θέατρο, περφόρμανς, συναυλίες και παραγωγές για όλη την οικογένεια συνθέτουν το πρόγραμμα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Έργα των διακεκριμένων συνθετών Καλλιόπης Τσουπάκη, Μαρκ ΜοννέΑλέξανδρου Μούζα, Μίκη Θεοδωράκη, Ανέστη Λογοθέτη, Νίκου ΚυπουργούΓιώργου Τσοντάκη, η νέα παραγωγή των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση, συναυλία-αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο με τους Δημήτρη Κούντουρα και Φλώρα Παπαδοπούλου, αλλά και δύο μεγάλα επετειακά πρότζεκτ σε επιμέλεια των Τζένης Αργυρίου – Βασίλη Γεροδήμου και Κορνήλιου Σελαμσή θα καλωσορίσουν τους θεατές της Εναλλακτικής Σκηνής το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

  • Ο Οκτώβριος φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή την πρεμιέρα του νέου επετειακού έργου Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής της διεθνώς καταξιωμένης Καλλιόπης Τσουπάκη (1, 2, 3/10), τη νέα παραγωγή των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση (9, 10, 14, 15, 16/10) και τη νέα εικαστική-επιτελεστική εγκατάσταση Synthesis, σε επιμέλεια της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου (29, 30, 31/10).
  • Τον Νοέμβριο θα παρουσιαστούν η μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια Μπιμπιλολό των Μαρκ Μοννέ και Αρνό Φαμπρ (5, 6, 7/11), η νέα φιλόδοξη παραγωγή A Greek Songbook, ελληνικό βιβλίο τραγουδιών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε επιμέλεια του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή και με τη συμμετοχή πάνω από 30 δημιουργών (19, 20, 21/11), και το νέο έργο του Αλέξανδρου Μούζα Σκιές στον Άδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (27, 28/11).
  • Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, η Εναλλακτική Σκηνή τιμά τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσίαση του κύκλου Ασίκικο Πουλάκη, στο πλαίσιο του τριετούς αφιερώματος της ΕΛΣ στο έργο του συνθέτη. Επίσης τον Δεκέμβριο έρχονται το Αφιέρωμα στον Ανέστη Λογοθέτη με την αφορμή των 100 ετών από τη γέννησή του (8/12), η συναυλία Το φλάουτο του Ρήγα (9/12), το μουσικοθεατρικό έργο για παιδιά και νέους Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει του Νίκου Κυπουργού σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή (πρεμιέρα 12/12) και το έργο Ο αέρας της Ελλάδας του Γιώργου Τσοντάκη (17, 18/12).
  • Παράλληλα, τρεις νέες παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής κάνουν πρεμιέρα στην GNO TV. Πρόκειται για τη συναυλία Εβραϊκές μελωδίες με τραγούδια των Άιζακ Νέιθαν και Λόρδου Μπάιρον (12/10)το μουσικοποιητικό έργο Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι του Νίκου Ξυδάκη (9/11) και την παράσταση μουσικού θεάτρου Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή / Ελλάδα / 1821 (24/11) του Κωνσταντίνου Χατζή.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραγωγές Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ θα ξεκινήσει στις 4 Οκτωβρίου 2021 (η προπώληση για το έργο Synthesis θα ξεκινήσει στις 11 Οκτωβρίου) από τα Ταμεία της ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00), την ticketservices.gr και τα καταστήματα Public.

Σημειώνεται ότι οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ θα λειτουργούν, βάσει του ΦΕΚ 4214/Β΄/13.09.2021, ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, στο 85% της χωρητικότητάς τους (οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο σχετικό πιστοποιητικό). Τα παιδιά έως 11 ετών θα προσκομίζουν δήλωση self-test τελευταίου 24ώρου. Για παιδιά από 12 έως και 17 ετών ισχύει η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής επετειακού προγράμματος 2021

isn logo

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021

Μουσικό θέατρο • Πρώτη παρουσίαση / Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής
Καλλιόπη Τσουπάκη
1, 2, 3 Οκτωβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 19.00)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου • Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης • Σκηνικό – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη • Σχεδιασμός βίντεο: Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση • Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου • Επιστημονική σύμβουλος: Μαντώ Μαλάμου • Ερμηνεύουν: Τίμος ΣιρλαντζήςΜαριλένα Γερμανού • Συμμετέχει επταμελές μουσικό σύνολο

H παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ξεκινά τη νέα καλλιτεχνική σεζόν στο ΚΠΙΣΝ με μια φιλόδοξη επετειακή παραγωγή, το νέο, πρωτότυπο μουσικοθεατρικό έργο Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής της Καλλιόπης Τσουπάκη, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση.
Η ανεκπλήρωτη αγάπη του πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια και της Ρωξάνδρας Στούρτζα, κυρίας επί των τιμών της συζύγου του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄, αποτελεί το θέμα του νέου μονοδράματος της Καλλιόπης Τσουπάκη, σημαντικής Ελληνίδας συνθέτριας της διασποράς, πρόσφατα τιμημένης με την ανώτατη ολλανδική συνθετική διάκριση Componist des Vaderlands.
Σε μια από τις πιο ρομαντικές σελίδες της Εθνεγερσίας, ο φέρελπις πολιτικός και διπλωμάτης Καποδίστριας και η ευγενής και μορφωμένη Στούρτζα, γόνος πλούσιας οικογένειας της Μολδαβίας, συναντήθηκαν στη ρωσική αυτοκρατορική αυλή το 1809 και μοιράστηκαν έναν μακρόβιο δεσμό βαθιάς πνευματικότητας, όσο κι αν η ταξική διαφορά σε συνδυασμό με την αυτοθυσιαστική δέσμευση του Καποδίστρια στην ελληνική υπόθεση δεν επέτρεψαν στον έρωτά τους να εκδηλωθεί. Η σχέση τους φαίνεται πως άνθιζε με επίκεντρο τη μουσική: εκτός από την κοινή πολιτική τους δράση γύρω από τη Φιλόμουσο –όσο και φιλελληνική– Εταιρεία της Βιέννης, η Στούρτζα και ο Καποδίστριας φέρονται να έπαιζαν πιάνο ο ένας στον άλλο κατά τις ιδιωτικές τους στιγμές…
Βασισμένη στην εκτενή τους αλληλογραφία καθώς και στα ημερολόγια της Ρωξάνδρας Στούρτζα, η συνθέτρια αποδίδει τη συγκινητική τους ιστορία με όρους μη αφηγηματικούς και «σκηνοθετεί» με ευαισθησία μια προσωποκεντρική καταβύθιση στην κοινή εσωτερικότητα δύο ανθρώπων που έζησαν τις ζωές τους χωριστά – μα συνενώνονται σκηνικά εκ των υστέρων, χάρη στην ενσυναισθητική δύναμη μιας μουσικής γεμάτης αισθησιασμό και καταπιεσμένο πάθος.

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€ • Φοιτητικό: 10€

Μουσικό θέατρο • Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον
Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση
κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι
9, 10, 14, 15, 16 Οκτωβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 19.00)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ ΜαρμαρινόςΑκύλλας Καραζήσης • Δραματουργία: Ακύλλας ΚαραζήσηςΜιχαήλ Μαρμαρινός • Μουσική: Αντώνης Ανισέγκος • Σκηνικό: Κέννυ ΜακΛέλλαν • Κοστούμια: Κάτριν Κρούμπαϊν • Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου • Ερμηνεύουν: Λάμπρος ΓραμματικόςΑκύλλας Καραζήσης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έκτορας Λυγίζος, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάριος Σαραντίδης, Μαρία Σκουλά • Guest: Μιχαήλ Μαρμαρινός • Συμμετέχει η Μαίρη Καραζήση  Αντώνης Ανισέγκος (πιάνο, ηλεκτρονικά)

 Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η επετειακή παράσταση των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση επιδιώκει, μέσα από μια θεατρική γλώσσα όπου τα μέσα της σκηνής και του ήχου διαπλέκονται σε απροσδόκητους και νεωτερικούς συνδυασμούς, να προσεγγίσει την Ελληνική Επανάσταση ως ένα πολυσχιδές πεδίο διαρκούς κριτικής και αυτοκριτικής, και να προτείνει μια σκηνική ανάγνωση που διαπραγματεύεται το θέμα με παιγνιώδη, ποιητικό αλλά και ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο.
Στην παραγωγή οι Μιχαήλ Μαρμαρινός και Ακύλλας Καραζήσης δίνουν, εδώ και τώρα, μια μαρτυρία για πρόσωπα, συμβάντα, τόπους και χρόνους μακρινούς. Συγκεντρώνουν στη σκηνή «φέτες ζωής» που έρχονται από άλλοτε και εκπροσωπούνται στο σκηνικό παρόν. Αναδεικνύουν επιτυχημένες και αποτυχημένες απόπειρες συνάντησης με το παρελθόν και παραθέτουν στη σκηνή τις ανακαλύψεις των «ανασκαφών» τους. Αντιμετωπίζουν τα υλικά τους ως σκίτσα ή μισοτελειωμένους πίνακες ζωγραφικής που απαιτούν την επέμβαση των ζωντανών συμμετεχόντων για να τα συμπληρώσουν, να τα σχολιάσουν και να τους δώσουν νόημα. Τα παρόντα πρόσωπα, με τις φωνές, τα σώματα και την ύπαρξή τους, επιχρωματίζουν όσα αποκαλύπτονται, διατυπώνοντας τη δική τους εκδοχή για τη γενεαλογία του παρόντος. Μια παράσταση φτιαγμένη από σκέψεις και ιδέες, από αφηγήσεις και τραγούδια, από ποίηση, χορό και ζωγραφική, από πρόσωπα και σώματα, από το φως και τον ήχο – από όσα εκφέρονται και όσα δείχνονται.

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€ • Φοιτητικό: 10€

Περφόρμανς • Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Synthesis
29, 30, 31 Οκτωβρίου 2021 • Ώρα έναρξηςθ.α.
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Σύλληψη, σχεδιασμός, επιμέλεια: Τζένη ΑργυρίουΒασίλης Γεροδήμος • Δημιουργική και ερευνητική ομάδα: Αµαλία ΤσεκούραΑργυρώ ΧιώτηΑριστοτέλης Παπακωνσταντίνου, Άρμιν ΚέρμπερΒασίλης ΣακκήςΒιργινία ΜαστρογιαννάκηΓεωργία ΜαυραγάνηΓιώργος ΖυγούρηςCoti K.Δανάη ΜπλέτσαΔηµήτρης ΚατσάνηςΕλένη ΡήγαΕρατώ ΤζαβάραΕρµής ΜαλκότσηςΕύη ΣαουλίδουΘανάσης ΠαπαναστάσηςΘοδωρής ΑµπαζήςΚάσση ΚαφέτσηΚιτ ΤζόνσονΚωνσταντίνος ΖβεςΚωνσταντίνος ΖωγράφοςΚωνσταντίνος ΠαπανικολάουΚωστής ΚορωναίοςΜαρίνα ΠαπούλιαΜάρω ΦασουλήΜηνάς ΑντύπαςΜιγκέλ Άνχελ ΜελγάρεςΝίκος ΠαπαδηµητρίουΠωλίνα ΚρεµαστάΡάνια ΜαυρίκηΣοφία ΜαυραγάνηΣταυρούλα ΣιάµουΤάσος ΠαλαιορούταςΦώτης ΣιώταςΧρήστος ΧριστόπουλοςΧριστιάνα Γαλανοπούλου • Με τη συμμετοχή των σπουδαστών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 Το έργο Synthesis, μια νέα εικαστική επιτελεστική εγκατάσταση της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου, καταπιάνεται με το πολυσύνθετο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης. Πάνω από 30 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών συμπράττουν στη δημιουργία του έργου, καλώντας τον επισκέπτη σε μια μοναδική εμπειρία.

Το έργο Synthesis παίρνει τη μορφή μιας εγκατάστασης που συσχετίζει την παραγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα με την ίδια τη διαδικασία δημιουργίας του συλλογικού έργου μέσα από μια σειρά συγκρούσεων, αντιφάσεων, αποριών, μεταπτώσεων και ανατροπών. Στη διάρκεια των τριών ημερών του έργου, που αντιστοιχούν εννοιολογικά στα τρία στάδια της Επανάστασης (μέθη του αρχικού ξεσπάσματος, εσωστρέφεια των επόμενων χρόνων, «κόπωση» της όψιμης περιόδου, αλλά και αντοχή ως σταθερό χαρακτηριστικό όλης της επαναστατικής δεκαετίας), οι καλλιτέχνες συμπράττουν σε πραγματικό χρόνο για να δημιουργήσουν μια διαδραστική εγκατάσταση στην οποία οι χώροι της Εναλλακτικής Σκηνής παραδίδονται σε μια δυναμική διαδικασία αδιάκοπης εικαστικής και ηχητικής μεταβλητότητας. Οι δημιουργοί επιχειρούν να αναδείξουν τις αθέατες πτυχές της επίσημης ιστορίας, ρίχνοντας φως σε υποτιμημένες παραμέτρους όπως η οικονομική διαχείριση, η στρατιωτική διοίκηση, οι ιδεολογικές εξελίξεις και η καθημερινή ζωή της επαναστατικής περιόδου.

Με τη μετατροπή της Εναλλακτικής Σκηνής σε χώρο εργαστηριακό, όπου τα όρια μεταξύ «παρασκηνίου» και «προσκηνίου» γίνονται διαπερατά και το κοινό βιώνει παράλληλα την προετοιμασία και τελική παρουσίαση μιας σειράς από δράσεις σε ενεργό διάλογο, οι δημιουργοί του Synthesis ιχνηλατούν τις επιμέρους ιστορικές «γραμμές» που διαπλέκονται συνδυάζοντας το προσχεδιασμένο με το τυχαίο και εξερευνούν τις αναλογίες ανάμεσα στο παραστατικό και το ιστορικό συμβάν.

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Όπερα-μπαλέτο • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση
Μπιμπιλολό
Μαρκ Μοννέ / Αρνό Φαμπρ
5, 6, 7 Νοεμβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 11.00, 19.30)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Μουσική: Μαρκ Μοννέ • Σκηνοθεσία – Σύλληψη – Κατασκευή και χειρισμός αντικειμένων – Σχεδιασμός φωτισμών: Αρνό Φαμπρ • Έρευνα, κατασκευή και χειρισμός αντικειμένων: Ερίκ ΝτυμπέρΛατιφά Λεφορεστιέ • Έρευνα, δημιουργία και χειρισμός βίντεο και φωτισμών: Φρεντερίκ Μπλεν • Έρευνα και δημιουργία βίντεο: Γιορίς Γκυμπέρ • Προγραμματισμός: Τιερρύ Κοντουί • Λετισιά Γκριζί (πιάνο), Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο), Ζυλιέν Μαρτινώ (πιάνο)
Συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με Printemps des Arts de Monte-Carlo (Μονακό) / GRAME – Centre national de création musicale (Γαλλία) / Cerise Music

«Όπερα» χωρίς τραγουδιστές και «μπαλέτο» χωρίς χορευτές – αλλά, αντίθετα, με πλαστικά ζώα, ηλεκτρικά τρενάκια, τηλεκατευθυνόμενες μπουλντόζες, ρομπότ-εξολοθρευτές, μηχανές καπνού, τροχαλίες, ηλεκτρικά μοτέρ, καλώδια και επιβλητικές, επιμήκεις σκιές, η ακαταμάχητη φαντασμαγορία του Αρνό Φαμπρ βασισμένη στο μουσικό έργο του Μαρκ Μοννέ με τον παιδιάστικο και απίθανο τίτλο Μπιμπιλολό καταφθάνει στην Εναλλακτική Σκηνή για να προσφέρει μια σαγηνευτικά παιγνιώδη και «βέβηλη» εισαγωγή στο καλειδοσκοπικό ηχοτοπίο της σύγχρονης μουσικής.

«Αυτό το κομμάτι το έκανα με μεγάλη ελευθερία, ήθελα στ’ αλήθεια να το διασκεδάσω, δηλαδή να μην απαγορεύσω τίποτε στον εαυτό μου», γράφει για το βραβευμένο του έργο ο συνθέτης Μαρκ Μοννέ, που συνέθεσε την αρχική εκδοχή του Μπιμπιλολό βασισμένος σε μια συλλογή από πάνω από τετρακόσιους «παλιομοδίτικους» ηλεκτρονικούς ήχους που παρήχθησαν με ένα συνθεσάιζερ Yamaha TG77 της δεκαετίας του ’90. Πρόκειται για μια σύνθεση πυκνή, ανεξάντλητη και χιμαιρική, της οποίας οι ήχοι υποβάλλουν έναν ασφυκτικά πλούσιο κόσμο πυρετώδους και αδιάκοπης δραστηριότητας, όπου το χιούμορ στέκεται πλάι πλάι με τον τρόμο, όπως σε έναν πίνακα του Ιερώνυμου Μπος.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Αρνό Φαμπρ φαντάζεται έναν σκηνικό χώρο ονειρικό και παράλογο, κάτι σαν τεράστιο παιδικό δωμάτιο πρόσφορο σε συνειρμικές μεταμορφώσεις, ξεκαρδιστικές όσο και εφιαλτικές: έναν χώρο όπου «τα λούτρινα τεμαχίζονται, οι κούκλες μακιγιάρονται και χτενίζονται (όταν δεν βασανίζονται και διαμελίζονται), οι ανεμιστήρες παίζουν βόλεϊ, τα μεκανό είναι υπέροχα πουλιά και τα κουνέλια της “Ντούρασελ” φθάνουν στην άκρη του κόσμου και αυτοκτονούν συλλογικά πηδώντας στο κενό, ενώ συνεχίζουν να παίζουν ατάραχα τα ταμπούρλα τους»…

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 15€ • Φοιτητικό, παιδικό: 10€

Κύκλος συναυλιών • Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
A Greek Songbook
19, 20, 21 Νοεμβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 19.30)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Επιμέλεια: Κορνήλιος Σελαμσής • Δημιουργική ομάδα: Γιάννης Αγγελάκας, Κωνσταντίνος Βήτα, Σαβίνα Γιαννάτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Σοφία Ζαφειρίου, Φάνης Ζαχόπουλος, Nalyssa Green, Δημήτρης Καμαρωτός / Αμαλία Μουτούση, Παύλος Κατσιβέλης / MC Yinka, Απόστολος Κίτσος, Πέτρος Κλαμπάνης, Λόλεκ, Τζέιμς Ουάιλι, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Παρασκάκης, Παύλος Παυλίδης, Γιώργος Πούλιος / Ευριπίδης Λασκαρίδης, Blaine L. Reininger, Φίλιππος Σακαγιάν, Μιχάλης Σιγανίδης, Φώτης Σιώτας / Θοδωρής Γκόνης, Νικόλας Τζώρτζης, Νικολέτα Χατζοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα / Βασίλης Μαντζούκης κ.ά.

 Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

H Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσιάζει τη νέα φιλόδοξη παραγωγή A Greek Songbook, ένα ελληνικό βιβλίο τραγουδιών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε επιμέλεια του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή. Πάνω από 30 δημιουργοί από τους χώρους της λόγιας και της δημοφιλούς μουσικής και των παραστατικών τεχνών επιδίδονται σε μια σειρά από τολμηρές μουσικές κατασκευές, τραγούδια και εικόνες, με τη συμμετοχή 15 μουσικών.

Συναρμοσμένα σε τρία προγράμματα συναυλιών, τα δομικά στοιχεία του Βιβλίου τραγουδιών χωρίζονται με τη σειρά τους σε τρεις κατηγορίες (τραγούδια, οργανικές συνθέσεις και έργα video art) και κινητοποιούν ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργών από τους χώρους της λόγιας και της δημοφιλούς μουσικής με μόνο κοινό χαρακτηριστικό την, υπό κανονικές συνθήκες, ασυμβατότητα των αισθητικών και τεχνικών τους προσεγγίσεων. Χωρίς, κατά τα άλλα, καμιά απόπειρα μεταμφίεσης των εγγενών του αντιφάσεων, το παραγόμενο μουσικό υλικό ευθυγραμμίζεται στο επίπεδο της ηχητικής του διαπραγμάτευσης από τη χρήση τριών οργανικών κουαρτέτων («παραδοσιακότροπο», «κλασικότροπο» και «ποπ»), το καθένα με τις ξεχωριστές του συμπαραδηλώσεις, σε ένα σχήμα συγκρουσιακό που φιλοδοξεί να αποδώσει μορφικά τη σωρεία των ανομοιογενών ρευμάτων που συγκεράστηκαν στο πολιτιστικό και πολιτικό χωνευτήρι του 1821.

Θεμέλιο του εγχειρήματος αποτελεί η χρήση, εκ μέρους όλων των δημιουργών, μιας σειράς ανθολογημένων, ιστορικών υλικών (κειμένων, σκοπών ή αφηγήσεων) σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα με πρόσωπα και πράγματα της εποχής της επανάστασης – θραυσματικό τοπίο από άδοντα ερείπια, γύρω απ’ τα οποία οι επίγονοι χτίζουν το σύγχρονό τους εποικοδόμημα.

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€ • Φοιτητικό, παιδικό: 10€

Μουσικό θέατρο • Πρώτη παρουσίαση / Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Κύκλος «Ωδές στον Βύρωνα»
Σκιές στον Άδη
Αλέξανδρος Μούζας
27, 28 Νοεμβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 19.30)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής ΕπανάστασηςΕπιμέλεια κύκλου «Ωδές στον Βύρωνα»: Αλέξανδρος Μούζας
Σύλληψη – Μουσική – Επιλογή κειμένων: Αλέξανδρος Μούζας • Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου • Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος • Σκηνικό: Ευαγγελία Θεριανού • Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού • Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος • Κινησιολογία: Αλέξης Φουσέκης • Με τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη • Συμμετέχουν οι χορευτές Χρήστος Στρινόπουλος, Δέσποινα Λαγουδάκη • Συμμετέχει ενδεκαμελές μουσικό σύνολο
Σε συνεργασία με τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ευγλωττία, χιούμορ, ενσυναίσθηση, δηκτική ειρωνεία και σωρεία από πολύτιμες βιογραφικές, ιστορικές και εθνογραφικές πληροφορίες χαρακτηρίζουν τις περίπου 3.000 (!) επιστολές του Λόρδου Μπάιρον που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, κατατάσσοντάς τον, κατά ευρεία ομολογία, ανάμεσα στους σπουδαιότερους επιστολογράφους του 19ου αιώνα. Από αυτό το ατίθασο και ανεξάντλητο κειμενικό σώμα, ο επιμελητής του Κύκλου «Ωδές στον Βύρωνα», συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας επέλεξε τις επιστολές που γράφτηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο της ζωής του ποιητή στο Μεσολόγγι, μαζί με αποσπάσματα από τα γραπτά, τις σκέψεις και τα ποιήματα του Μπάιρον, ως υλικό για το νέο μουσικοθεατρικό του έργο.

Οι ακάματες προσπάθειες του Μπάιρον να ενώσει τις φατρίες των αγωνιζόμενων Ελλήνων, να ενισχύσει οικονομικά την Επανάσταση, να αφυπνίσει συνειδήσεις στο εξωτερικό, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του πολέμου και να τακτοποιήσει τις προσωπικές του υποθέσεις προτού ο πρώιμος θάνατός του τον αναδείξει σε διεθνές σύμβολο του φιλελληνισμού και κινήσει αποφασιστικά το ενδιαφέρον των ξένων δυνάμεων για την ελληνική Εθνεγερσία αναπαρίστανται σε ένα καθηλωτικό μονόδραμα σε πρώτο πρόσωπο, που συνδυάζει τη σύγχρονη μουσική γλώσσα με την ενδελεχή ιστορική έρευνα. Παράλληλα, η σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου αποδίδει γλαφυρά την ατμόσφαιρα της ύστατης, παράτολμης περιπέτειας του ποιητή στο Μεσολόγγι, ένδοξο τελευταίο σταθμό μιας βιογραφίας μοναδικής – και πέρα για πέρα ρομαντικής.

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€ • Φοιτητικό: 10€

Συναυλία
Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης
Ασίκικο Πουλάκη
Μίκης Θεοδωράκης
4, 5 Δεκεμβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 19.30)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς • Ερμηνεύει ο Γιάννης Διονυσίου • Συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας (Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης)

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες και ασυνήθιστες συνθέσεις του ανεξάντλητου έργου του Μίκη Θεοδωράκη, ο κύκλος τραγουδιών με τον παράξενο τίτλο Ασίκικο Πουλάκη προέκυψε χάρη στην πρωτοβουλία και τη γόνιμη συνεργασία μιας ομάδας καλλιτεχνών που περιλάμβανε τον κιθαρίστα και ενορχηστρωτή Γιάννη Σπάθα, τον τραγουδιστή Βασίλη Λέκκα και τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, στους οποίους ο Θεοδωράκης εμπιστεύτηκε την πρώτη δισκογραφική κυκλοφορία του έργου το 1996.

Στον κύκλο Ασίκικο Πουλάκη κορυφώνεται ο, πολυετής όσο και υπόγειος, πειραματισμός του εβδομηντάχρονου, τότε, Θεοδωράκη με τους μελωδικούς δρόμους και τους ασύμμετρους ρυθμούς της μικρασιατικής παράδοσης. Συνιστά, παράλληλα, έναν όψιμο και συγκινητικό φόρο τιμής στη μητέρα του συνθέτη, Ασπασία Πουλάκη (στο επώνυμο της οποίας οφείλεται και η ιδιότυπη ορθογραφία του τίτλου), καθώς και στην καταγωγή της, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Με τη σειρά του, ο όρος «ασίκικο» («λεβέντικο», από την τουρκική λέξη που σηματοδοτεί ταυτόχρονα τον ερωτοχτυπημένο και τον παραδοσιακό βάρδο) αναφέρεται στο ομώνυμο, θεοδωρακικής επινόησης χορευτικό μέτρο που εναλλάσσει εξελικτικά τρίσημες και δίσημες ομάδες από μακρούς και βραχείς παλμούς.

Η νέα προσέγγιση στο ιδιαίτερο αυτό έργο από τον Γιάννη Διονυσίου και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, διακεκριμένη και πολυταξιδεμένη ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που υπηρετεί με δημιουργικό τρόπο τη συνέχεια της πολυσυλλεκτικής σμυρναίικης παράδοσης, υπόσχεται να φέρει στην Εναλλακτική Σκηνή μια σύγχρονη και παραγωγική επανασύνδεση της θεοδωρακικής έμπνευσης με τις παραδοσιακές, ιωνικές της ρίζες.

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€ • Φοιτητικό, παιδικό: 10€

Συναυλία
Αφιέρωμα στον Ανέστη Λογοθέτη
8 Δεκεμβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Χρήστος Μαράντος (πιάνο) • Συμμετέχουν: Νατάσσα Γκανγκλ και το σύνολο Rdeča Raketa
Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το έργο του Ανέστη Λογοθέτη επανακαθόρισε το τοπίο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής μουσικής πρωτοπορίας, συνθέτοντας με τον ιδιότυπο τρόπο του μια σειρά από ανησυχίες και προβληματισμούς της παραγωγικής εκείνης περιόδου: το σύνορο ανάμεσα στον προσδιορισμό και την τυχαιότητα στη μουσική σύνθεση, την επαναδιαπραγμάτευση των ρόλων του συνθέτη, του εκτελεστή και του ακροατή στη διαδικασία της παραγωγής του μουσικού έργου, τα όρια των παραδοσιακών μεθόδων της μουσικής καταγραφής και τις νέες δυνατότητες ηχητικής δημιουργίας που παρείχε το τεχνολογικά καινοφανές πεδίο της σύνθεσης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι «γραφικές παρτιτούρες» που παρήγαγε χάρη στο προσωπικό του σύστημα της «πολυμορφικής» σημειογραφίας που ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 διεύρυναν με ριζοσπαστικό τρόπο το παραδοσιακό πλαίσιο της μουσικής σημειογραφίας, σε γόνιμο διάλογο με ανάλογες καινοτομίες συνθετών όπως οι Ερλ Μπράουν, Συλβάνο Μπουσσόττι και Τζων Κέιτζ. Παράλληλα, ώθησαν το πεδίο της μουσικής καταγραφής πέρα από την απλή καταγραφή εκτελεστικών οδηγιών, διανοίγοντάς το προς κατευθύνσεις απρόσμενες, όπως ο εννοιολογικός συμβολισμός, ο ελεύθερος συνειρμός, ακόμη και οι καθαυτό εικαστικές ποιότητες – διάφορες παρτιτούρες του Λογοθέτη κατέληξαν να εκτίθενται ως αυτόνομα αντικείμενα σε εικαστικές εκθέσεις. Επιπλέον, η δραματουργία με αμιγώς ακουστικούς όρους που καλλιέργησε συστηματικά στα πολυάριθμα ραδιοφωνικά του έργα διεύρυνε την έννοια του μουσικού θεάτρου προς νέες, τεχνολογικά ενημερωμένες κατευθύνσεις.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ συμμετέχει στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση αυτού του σπουδαίου πρωτοπόρου της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου η διημερίδα στη μνήμη του συνθέτη αποτελεί την κορωνίδα των επετειακών εκδηλώσεων της εκατονταετηρίδας. Το πρόγραμμα της συναυλίας χαρτογραφεί την κρίσιμη φάση της μετάβασης του συνθέτη από την παραδοσιακή μουσική καταγραφή στην καινοφανή του γραφική σημειογραφία, απολήγοντας στο πρωτοποριακό ηλεκτροακουστικό του έργο.

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 15€ • Φοιτητικό, παιδικό: 10€

Συναυλία
Το φλάουτο του Ρήγα
Από την απολυταρχία στην Επανάσταση
9 Δεκεμβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο τραβέρσο), Φλώρα Παπαδοπούλου (μπαρόκ άρπα)

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο βίος και το έργο του Ρήγα Φεραίου, δημιουργού του Θούριου, μάρτυρα της εθνικής υπόθεσης και προδρόμου της Ελληνικής Επανάστασης, είναι ευρέως γνωστά. Λιγότερο γνωστή, ωστόσο, είναι η ενασχόλησή του με τη μουσική και η ιδιότητά του ως φλαουτίστα. Το πρόγραμμα της αφιερωματικής συναυλίας των Δημήτρη Κούντουρα και Φλώρας Παπαδοπούλου, διακεκριμένων σολίστ της παλιάς μουσικής, περιλαμβάνει συνθέσεις από το πλούσιο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου της μεταβατικής περιόδου ανάμεσα στο παλαιό, απολυταρχικό καθεστώς και την αλλαγή παραδείγματος που επέφερε η Γαλλική Επανάσταση. Έργα για φλάουτο και τσέμπαλο γραμμένα από Ιταλούς, Γάλλους, Αυστριακούς και Έλληνες συνθέτες, όπως οι παραλλαγές στα επαναστατικά τραγούδια Η Μασσαλιώτιδα και Η Καρμανιόλα του Τζουζέππε Καμπίνι, άριες που εκδόθηκαν στο περιοδικό Chronique de Paris αμέσως μετά την Επανάσταση καθώς και συνθέσεις από τη Βιέννη της εποχής της επαναστατικής δράσης του Ρήγα, γραμμένες από δημιουργούς όπως οι Καρλ Ντίττερς φον Ντίττερσντορφ και Μίχαελ Χάυντν.

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 15€ • Φοιτητικό, παιδικό: 10€

Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους
Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει
Νίκος Κυπουργός
Πρωινές παραστάσεις • Ώρα έναρξης: 11.00
12, 19, 21, 22, 23, 24, 26, 28, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2021 & 2 Ιανουαρίου 2022
Απογευματινές παραστάσεις • Ώρα έναρξης: 19.30
12, 19, 22, 23, 26 Δεκεμβρίου 2021
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος (σε συνεργασία με τον συνθέτη) • Μεταγραφή για μικρό σύνολο: Χαράλαμπος Γωγιός • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής • Σκηνικό – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν • Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος • Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Ελεάνα Τσίχλη • Ερμηνεύουν οι Χάρης ΑνδριανόςΒάσια ΖαχαροπούλουΔημήτρης Ναλμπάντης • Συμμετέχει πενταμελές μουσικό σύνολο

Το «μικρό μιούζικαλ» των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου, σπινθηροβόλο απότοκο της πρώτης, γόνιμης περιόδου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που έχει έκτοτε αναδειχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, καταφθάνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για να γοητεύσει το κοινό με το χιούμορ, την ποιητική του φλέβα και την ανατρεπτική του διάθεση. Το έργο παρουσιάζεται σε νέα, ευρηματική σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, πρώην αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και γνωστού για μια σειρά από σκηνοθετικές προτάσεις που συγχωνεύουν αξεδιάλυτα το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο, και στελεχώνεται με μια εξαιρετική διανομή λαμπερών λυρικών ερμηνευτών.

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά αλλά και αφιερωμένο, απροσδόκητα, στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζων Κέιτζ, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ιδανική εισαγωγή τόσο των μικρών όσο και (γιατί όχι;) των μεγάλων θεατών στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής καθώς και μια επίθεση, ξεκαρδιστική και ανελέητη, στους κάθε λογής σνομπισμούς και υποκρισίες που λυμαίνονται και απονεκρώνουν τόσο τον χώρο της μουσικής δημιουργίας όσο και εκείνον της πρόσληψης.

Ακροβατώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λυρική παράδοση και τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αφηγείται την ιστορία ενός φιλόμουσου όσο και ανυπόφορου βασιλιά που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να ανασύρει η Μούσα, που βρίσκει, με τη σειρά της, μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο κομμάτι – που, όμως, ούτε κι αυτό αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά. Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία…

Σαββατοκύριακα: €12, €15 • Φοιτητικό: €10

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: €10

Χορηγός παράστασης
 
Eurolife logo

Μουσικό θέατρο • Πρώτη παρουσίαση / Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Κύκλος «Ωδές στον Βύρωνα»
Ο αέρας της Ελλάδας
Γιώργος Τσοντάκης
17, 18 Δεκεμβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Επιμέλεια κύκλου «Ωδές στον Βύρωνα»: Αλέξανδρος Μούζας
Κείμενο: Γιώργος ΤσοντάκηςΈλσα Ανδριανού • Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Τσοντάκης / Νίκος Λαάρης • Δραματουργική συνεργασία: Έλσα Ανδριανού • Έρευνα: Νεφέλη Μαϊστράλη • Με τον ηθοποιό Ρόμπιν Μπηρ • Συμμετέχουν εξαμελές φωνητικό και εννεαμελές ενόργανο σύνολο
Σε συνεργασία με τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην κατάληξη του αφιερώματος της Εναλλακτικής Σκηνής στον Λόρδο Μπάιρον συναντούμε το νέο μουσικοθεατρικό έργο του Ελληνοαμερικανού συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη, πολυβραβευμένου δημιουργού γνωστού για τη ρητορική και επικοινωνιακή δύναμη της μουσικής του.

Το έργο, ανάθεση της ΕΛΣ, δεν φιλοδοξεί τίποτε λιγότερο από την ανασύνθεση της ελληνικής περιπέτειας του ποιητή, που καταφθάνει στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824, για να πεθάνει τρεις μήνες αργότερα σε ηλικία 36 ετών μετά από μια έντονη περίοδο γενναίας, αλλά και συγκεχυμένης εμπλοκής με την ελληνική Εθνεγερσία, διαπραγμάτευσης της επέλασης της μέσης ηλικίας και της συνείδησης του επερχόμενου τέλους, οραματικής επιθυμίας για ηρωική δράση αλλά και παράφορου, ανεκπλήρωτου πάθους για τον δεκαεξάχρονο Πατρινό οπλαρχηγό Λουκά Χαλανδριτσάνο.

Ο συνθέτης τοποθετεί τη «σκηνή» του έργου του στη νεκρική κλίνη του Μπάιρον και επιχειρεί να αποδώσει την υποκειμενικότητα του ετοιμοθάνατου ποιητή διαμέσου μιας μουσικοκειμενικής σύνθεσης αυθεντικών ιστορικών τεκμηρίων και αποσπασμάτων από το ποιητικό του έργο. Το όλον αποδίδεται από φωνητικό σύνολο που συνδυάζει τις λειτουργίες του μαδριγαλικού και τραγικού χορού, αντιπαραθέτοντας την ανάμνηση της περιπαθούς και αριστοκρατικής νεότητας του ποιητή στις χαώδεις πολεμικές συνθήκες που συνάντησε στην επαναστατημένη Ελλάδα και υπογραμμίζοντας, έτσι, την υπερβατική διάσταση της καταληκτικής, υπέρτατα ρομαντικής του αυτοθυσίας στον βωμό του ιδεώδους.

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 15€ • Φοιτητικό, παιδικό: 10€

Σεμινάριο
Εργαστήριο για νέους συνθέτες με τον Γιώργο Τσοντάκη
20, 21, 22 Δεκεμβρίου 2021 • Ώρα έναρξης: 11.00
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Συμμετέχει μουσικό σύνολο

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μουσικοθεατρικού του έργου Ο αέρας της Ελλάδας από την Εναλλακτική Σκηνή, ο βραβευμένος συνθέτης Γιώργος Τσοντάκης θα φιλοξενήσει τριήμερο εργαστήριο μουσικής σύνθεσης, απευθυνόμενο σε δημιουργούς έως 35 ετών.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το ακόλουθο υλικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση alternativestage@nationalopera.gr ως τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου:
– Δύο (2) αντιπροσωπευτικά τους έργα σε αρχείο τύπου pdf. Οι παρτιτούρες μπορούν να συνοδεύονται και από αρχεία ήχου (αποδεκτές και ηχογραφήσεις αρχείων τύπου midi)
– Ένα (1) ή δύο (2) έργα ή αποσπάσματα έργων προς ανάγνωση από μουσικό σύνολο κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Τα προς ανάγνωση έργα πρέπει να είναι γραμμένα για έναν (1) έως πέντε (5) μουσικούς από το ακόλουθο σύνολο: φλάουτο, κλαρινέτο, κόρνο, τρομπέτα, κρουστά, άρπα, πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο. Η συνολική διάρκεια των έργων προς ανάγνωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα έξι (6) λεπτά. Εννοείται πως τα «αντιπροσωπευτικά» και τα «προς ανάγνωση» έργα μπορεί να ταυτίζονται
– Βιογραφικό τους σημείωμα και αποδεικτικό ημερομηνίας γέννησης (λ.χ. φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας).
Οι συνθέτες τα έργα των οποίων θα επιλεγούν για το εργαστήριο θα ενημερωθούν από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ως τα τέλη Νοεμβρίου.
Για περαιτέρω διευκρινίσεις, παρακαλούμε στείλτε τις ερωτήσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση alternativestage@nationalopera.gr.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Συναυλία
Κύκλος «Ωδές στον Βύρωνα»
Εβραϊκές μελωδίες
Άιζακ Νέιθαν / Λόρδος Μπάιρον
Έρχεται στην GNO TV από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021
Δωρεάν προβολή στο nationalopera.gr/GNOTV
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Επιμέλεια κύκλου «Ωδές στον Βύρωνα»: Αλέξανδρος Μούζας
Λένια Ζαφειροπούλου (μεσόφωνος), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος), Απόστολος Παληός (πιάνο)

Η παραγωγή υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.orgγια τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Οι Έλληνες έχουν τόσο λίγες πιθανότητες να λυτρωθούν από τους Τούρκους όσο και οι Εβραίοι από την ανθρωπότητα γενικά», δήλωνε ο Λόρδος Μπάιρον, το γνήσιο ενδιαφέρον του οποίου για εκείνο που χαρακτήριζε ως «ποίηση της πολιτικής» –ιδιαίτερα για τα μειονοτικά θέματα και τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες που σημάδεψαν την πρώιμη ρομαντική περίοδο– είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο: το μαρτυρούν οι παράφορες κατά καιρούς εμπλοκές του με ζητήματα όπως η πολιτική και πολιτιστική καταπίεση της Αρμενίας, τα επαναστατικά κινήματα της Ιταλίας, καθώς και, ασφαλώς, η μέχρι θανάτου αφοσίωσή του στην υπόθεση της ελληνικής απελευθέρωσης.

Οι Εβραϊκές μελωδίες, συλλογή από παλιούς και νεότερους εβραϊκούς σκοπούς που δημοσίευσε στα 1815 ο Άιζακ Νέιθαν (δημοφιλής Αγγλοεβραίος μουσικός και γραφική προσωπικότητα συνολικά) με εμπορικό δέλεαρ τη στιχουργική συμβολή του Μπάιρον, «χτύπησαν φλέβα» στη ρομαντική μόδα για την «έθνικ» αναβίωση τοπικών παραδόσεων και τον οριενταλισμό της εποχής και αναδείχθηκαν σε ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο διαδεδομένα έργα του ποιητή – παρά την αναπόφευκτη αντισημιτική κριτική. Η δημοτικότητα των στίχων, που μελοποιήθηκαν εκ νέου στη συνέχεια από μορφές όπως οι Μέντελσον, Σούμαν και Μούσοργκσκι, δεν διέσωσε, ωστόσο, τις αρχικές μελωδίες του Νέιθαν από την ιστορική λήθη· αυτές τις αυθεντικές συνθέσεις αναβιώνει τώρα η Εναλλακτική Σκηνή, με τη συμβολή μερικών από τους πλέον αξιόλογους Έλληνες ρεσιταλιστές.

Συναυλία • Πρώτη παρουσίαση / Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι
Νίκος Ξυδάκης
Έρχεται στην GNO TV από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021
Εισιτήριο: 5 (Προπώληση ticketservices.gr, Ταμεία ΕΛΣ)
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Λιμπρέτο: Διονύσης Καψάλης • Βίντεο – Οπτικό υλικό: Βασίλης Κεχαγιάς • Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας • Ερμηνεύουν: Ειρήνη Δερέμπεη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος • Συμμετέχουν: Γυναικείο φωνητικό σύνολο ΠλειάδεςPOLIS EnsembleΝεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο)

 Η παραγωγή υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.orgγια τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η μορφή της Μάρθας, της μάνας που «έπαψε να ζηλεύει το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε» από τα σχεδιάσματα του Διονύσιου Σολωμού για τους Ελεύθερους πολιορκημένους, βρίσκεται στο κέντρο αυτής της μουσικοποιητικής σύνθεσης που επιχειρεί να αποδώσει ένα από τα κορυφαία επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης, την πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου την άνοιξη του 1826 – ιδωμένη, αυτή τη φορά, από την πλευρά των εγκλωβισμένων γυναικών.

Στηριγμένη σε δυο πηγές που ακροβατούν με δημιουργικό τρόπο ανάμεσα στο λαϊκό και το λόγιο, τα ανεκτίμητα Ενθυμήματα του αγωνιστή του 1821 και ιστορικού Νικόλαου Κασομούλη, στον οποίο οφείλουμε την από πρώτο χέρι αφήγηση των γεγονότων της πολιορκίας, και τη σπαρακτική ποιητική μετουσίωση των ιστορικών συμβάντων από τη μεγαλοφυΐα του Σολωμού, η δημιουργική σύμπραξη του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη, γνωστού και δημοφιλούς για την επιδέξια γεφύρωση των λαϊκών και ανατολίτικων ακουσμάτων με την έντεχνη τραγουδοποιία, και του βραβευμένου ποιητή Διονύση Καψάλη θέτει επί σκηνής τις ιστορικές μορφές του Ποιητή (Σολωμού) και του Αφηγητή (Κασομούλη) ως φορείς του ίδιου λόγου και αποπειράται να σκιαγραφήσει τη συνειδησιακή υπέρβαση και το ηθικό μέγεθος των επαναστατημένων, θυσιαζόμενων γυναικών του Μεσολογγίου μέσω μιας μουσικοθεατρικής γλώσσας που συνδυάζει πολύτροπα τα εργαλεία της ποίησης, της μουσικής και της αφήγησης.

Μουσικό θέατρο • Πρώτη παρουσίαση / Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Κύκλος «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων»
Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή / Ελλάδα / 1821
Έρχεται στην GNO TV από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021
Δωρεάν προβολή στο nationalopera.gr/GNOTV
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Συγγραφή – Σύνθεση κειμένου – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής • Δραματουργική επεξεργασία κειμένου: Αντιγόνη Καράλη • Πρωτότυπη σύλληψη – Έρευνα – Δραματολόγος παράστασης: Στέλλα Παπακωνσταντίνου • Σκηνικό: Άρτεμις Φλέσσα • Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη • Διδασκαλία μπουτό: Ιωάννα Γκαραγκούνη • Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου • Ερμηνεύουν: Λυδία ΚονιόρδουΒασίλης Μηλιώνης, Μαριάμ Ρουχάτζε, Δημήτρης ΤσίκληςΑλέξανδρος Ψυχράμης • Επεξεργασία φωνητικών συνόλων – Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Λάμαρης • Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο)

Η παραγωγή υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.orgγια τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η επανάσταση της Αϊτής, η μεγαλύτερη εξέγερση δούλων από την εποχή του Σπάρτακου και η μόνη που οδήγησε στην ίδρυση ανεξάρτητου κράτους ήδη από το 1804, παραμένει μια από τις πιο επιδραστικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στην αποικιοκρατία, ριζοσπαστικοποιήσει έμπρακτα τα ιδανικά του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης για τους έγχρωμους και υπόδουλους πληθυσμούς και αναδείξει την ηγετική μορφή του Τουσσαίν Λουβερτύρ σε παγκόσμιο, διαχρονικό σύμβολο χειραφέτησης. Σε ένα από τα συγκινητικότερα, όσο και παραγνωρισμένα, επεισόδια της ελληνικής Εθνεγερσίας, η Αϊτή υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το δίκαιο της Ελληνικής Επανάστασης λίγους μόλις μήνες μετά το ξέσπασμά της, διά της αλληλογραφίας του ηγέτη της Ζαν-Πιερ Μπουαγέ με τον Αδαμάντιο Κοραή, προχωρώντας μάλιστα στην αποστολή 25 τόνων καφέ και 120 Αϊτινών εθελοντών με στόχο την ενίσχυση του Αγώνα.

Με πρώτη ύλη το επεισόδιο αυτό καθώς και την καινοτόμο ρομαντική μουσική σύνθεση του Φραντς Λιστ Χορός του θανάτου, η νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Χατζή διαπραγματεύεται το φλέγον ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας σε συνδυασμό με οικουμενικές έννοιες όπως εκείνες της αλληλεγγύης, της απελευθέρωσης και της αυτοδιάθεσης ατόμων και λαών, χαρτογραφώντας, παράλληλα, ένα πειραματικό ηχητικό τοπίο ώσμωσης της λυρικής έκφρασης και της πρόζας μέσω των τεχνικών του φωνητικού αυτοσχεδιασμού.

H δημιουργία της GNO TV αποτελεί έναν νέο άξονα προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.orgγια την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *