Δήμος Αθηναίων: Πρεμιέρα αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα “Πρόσοψη”

Στην υλοποίηση ενός προγράμματος-μαμούθ, που θα αναβαθμίσει αισθητικά την Αθήνα και θα αναδείξει τον μοναδικό κτιριακό πλούτο της, προχωρούν ο Δήμος Αθηναίων, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Σημειώνεται, ότι το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν το 1960. Μάλιστα, πολλά εξ αυτών δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων.

Το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το οποίο σε πρώτη φάση έχει προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποκαταστήσουν, να συντηρήσουν και να αναβαθμίσουν αισθητικά τις προσόψεις των κτιρίων τους. 

Επίσης, επιδοτεί τη φύτευση θάμνων και δέντρων σε προκήπια και άλλους κοινόχρηστους χώρους της πρόσοψης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα «απελευθερώσουν» τα κτίρια από στοιχεία που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία, δίνοντας χρώμα, φως και ζωή στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.

Το «πράσινο φως» σήμερα στο Δημαρχείο Αθηνών

Σε σημερινή συνάντησή τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Χρόνης Ακριτίδης και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός άναψαν και επίσημα το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα.

«Τα γερασμένα και φθαρμένα κτίρια της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και πολλά μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και ιστορίας, που εδώ και χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους και ήταν «σκεπασμένα» από το γκρι της ρύπανσης, θα μπορέσουν να αποκτήσουν καινούργια ζωή και να μπουν ξανά στον «καμβά» της πόλης, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό είναι για εμάς το μεγάλο στοίχημα. Και το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, πολύπλευρες δράσεις, συνεργασίες, υπομονή και επιμονή»  δήλωσε με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Πρόσοψη» ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Χρόνης Ακριτίδης ανέφερε «Το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και υλοποιείται από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε συνιστά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας και κατ΄επέκταση της πόλης μας. Η Αθήνα αξίζει την προσοχή, την φροντίδα και την αγάπη μας. Η αισθητική, είναι πολιτισμός. Και η πόλη μας, είναι η κοιτίδα του πολιτισμού».

«Η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι ήδη μια πολύ σημαντική προτεραιότητα και η σημασία της θα αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Ιδίως σε πόλεις όπως η Αθήνα, που η πλειοψηφία των κτιρίων έχουν ηλικία άνω των 40-50 ετών, η ανακαίνιση αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο αισθητικής αναβάθμισης αλλά και βελτίωσης της ασφάλειας. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο της Αθήνας και την εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ για τη σημαντική πρωτοβουλία για την ανακαίνιση των προσόψεων των κατοικιών και των μικτών κτιρίων της πόλης. Μέσω καλής συνεργασίας, το πρόγραμμα “Πρόσοψη” έχει πλέον μεγαλύτερη ταχύτητα, ηλεκτρονικές και πιο απλές, σε σχέση με άλλα προγράμματα του δημοσίου, διαδικασίες, που υλοποιούνται μέσω μηχανικού που αναλαμβάνει και την ευθύνη. Το πρόγραμμα “Πρόσοψη” του Δήμου Αθηναίων μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλους δήμους στο μέλλον. Οι Αθηναίοι και οι ιδιοκτήτες στην Αθήνα ας μην χάσουν αυτή την ευκαιρία, Μπορούν μάλιστα να τη συνδυάσουν εν τέλει, αργότερα, με άλλα κίνητρα της Πολιτείας για την ανακαίνιση κτιρίων.» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.

Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι εργασίες που επιδοτούνται

Στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σχεδόν 20 χρόνια μετά το αντίστοιχο που «έτρεξε» την περίοδο 2003-2006, μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίεςδιπλοκατοικίεςπολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο. Μέσω της δράσης επιδοτούνται εργασίες επισκευήςχρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών όπως κουφώματαγύψιναορθομαρμαρώσεις.

Ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων και η διεκπεραίωση των διαδικασιών

Βασική καινοτομία του Προγράμματος «Πρόσοψη», σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες δράσεις, αποτελεί η ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών του Προγράμματος, μέσω της πλατφόρμας e – adeies του Υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν τον τομέα των ακινήτων.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 7 Ιουνίου 2022, και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος θα επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω της ιστοσελίδας https://prosopsi.gr/ αλλά και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Μάλιστα, ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση.

Από την πλευρά τους οι  ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.prosopsi.grΕπίσης, μπορούν να καλούν στο Help Desk του Προγράμματος, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540).

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο με την παρουσίαση του προγράμματος «Πρόσοψη»

Δείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις (ΚΙΟΥ) του Δημάρχου Αθηναίων, του Προέδρου του ΤΕΕ και του 

Διευθύνοντος Συμβούλου της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *