«Αφηγήσεις της Ιστορίας» Μια σειρά συζητήσεων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει σειρά σύντομων συζητήσεων (podcast) με συγγραφείς και μελετητές των εναλλακτικών μορφών λόγου που συνομιλούν με το παρελθόν. Πώς μπορεί η Ιστορία να γίνει πιο προσιτή στο ευρύ κοινό;

Η έβδομη συζήτηση της σειράς αφορά το είδος της ιστορικής βιογραφίας. Συνομιλούμε με την κ. Λύντια Τρίχα, η οποία έχει συγγράψει τη βιογραφία δύο σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, του Χαρίλαου Τρικούπη και του πατέρα του Σπυρίδωνος (εκδόσεις Πόλις). Ο Χαρίλαος υπήρξε ο πατέρας του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, ο πρωθυπουργός του εκσυγχρονισμού, των νομοθετικών αλλαγών, της οργάνωσης του στρατού, της ενίσχυσης του στόλου, των μεγάλων δημόσιων έργων και των σιδηροδρόμων. Ο Σπυρίδων, πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρώτος πρεσβευτής της στην Αγγλία, είναι και ο συγγραφέας πολύτομης ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Με πηγή προσωπικά και οικογενειακά αρχεία, αλληλογραφία, εφημερίδες της εποχής, ημερολόγια και απομνημονεύματα, ο βιογράφος, ιδίως ενός πολιτικού προσώπου, καταγράφει και το περιβάλλον του βιογραφούμενου και την εποχή κατά την οποία έζησε. Φωτίζονται, έτσι, λεπτομέρειες που ερμηνεύουν περαιτέρω τις αιτίες διαφόρων γεγονότων, που εξηγούν ορισμένες αποφάσεις ή ανατρέπουν πιθανά στερεότυπα, που οδηγούν ίσως στην επανεξέταση κάποιων ιστορικών δεδομένων.

Για να ακούσετε τη συζήτηση (διάρκειας 22 λ.), πατήστε εδώ

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *