Ίδρυμα Ωνάση: Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2019
Tα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σε ταξιδεύουν στον χρόνο μέσα από ιστορίες, εικαστικές περιπλανήσεις, μουσικοχορευτικούς αυτοσχεδιασμούς και ψηφιακές αφηγήσεις, εγκαινιάζουν ένα νέο πρόγραμμα για τον αυτισμό σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και προσκαλούν μελετητές, ερευνητές και φοιτητές να πάρουν μέρος στα εργαστήρια του Αρχείου Καβάφη. 
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Φτιάχνοντας τη δική μας Καλλίπολη 
Με έμπνευση από τη φιλοσοφία και την ιστορία, έλα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη να χτίσουμε μαζί την ιδανική πόλη.
Η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη και ο Σεβασμός είναι αξίες γνώριμες, αλλά μπορείς άραγε να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να τις περιγράψεις; Μέσα από αυτό το εργαστήριο, θα συμμετάσχεις σε βιωματικά παιχνίδια και θα καταλήξεις στο νόημα που έχουν διαχρονικές έννοιες μέσα σου. Γνώρισε την Καλλίπολη του Πλάτωνα και το φορολογικό σύστημα του Σόλωνα και φτιάξε τη δική σου ιδανική πόλη, ώστε να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις γίνονται πράξεις μέσα από τα πολιτεύματα και την πολιτική.   Ζωγραφήγηση: Ένας παραμορφωμένος δράκος ‘Ενα εργαστήριο γεμάτο εικαστικές διαδρομές, παρέα με έναν δράκο και ένα φανταστικό μυθολογικό χάρτη. Φωτογραφία © Γιάννης Σούλης Ανακάλυψε τα μυθολογικά τέρατα της ιστορίας από όλο τον κόσμο, μαζί με έναν περίεργο, εξερευνητικό και πολύ μορφωμένο δράκο που ζει μέσα σε ένα παραμύθι. Φτιάξε κι εσύ τον δικό σου μοναδικό χάρτη σε αυτή την ψυχαγωγική, πρωτότυπη, διαδραστική και γεμάτη χιούμορ παράσταση που συνδυάζει ζωγραφική και μουσική.  
ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Στην καρδιά του αυτισμού Πρόβα ιατρικής επίσκεψης για εφήβους με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) με στόχο την εξοικείωσή τους με τον χώρο του νοσοκομείου, τη διαδικασία των εξετάσεων και το προσωπικό του νοσοκομείου.
Σε συνεργασία με το ΑΛΜΑ, μια ομάδα εφήβων με ΔΑΦ και οι οικογένειές τους προετοιμάζονται και εξοικειώνονται με τη διαδικασία της επίσκεψης σε νοσοκομείο και τη διεξαγωγή καρδιολογικών εξετάσεων. Παράλληλα, μέρος του προσωπικού του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου θα λάβει εκπαίδευση, με στόχο την ευαισθητοποίησή του στις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής με ΔΑΦ, ενώ στο ίδιο πλαίσιο οι θεραπευτές και οι γονείς των συμμετεχόντων στο παρόν πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν στη διαδικασία απευαισθητοποίησης των ατόμων με ΔΑΦ στη διαδικασία καρδιολογικής εξέτασης. Σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Άλμα Υπό την Αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών   Boarding Pass στον Αυτισμό – Αθήνα   Εργαστήρι για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς που εργάζονται με παιδιά και εφήβους με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος . Φέτος το πρόγραμμα «Boarding Pass στον αυτισμό» του Ιδρύματος Ωνάση, ανοίγει τα φτερά του για να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει θεραπευτές, μέσα από ένα εργαστήρι τεσσάρων συναντήσεων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον σκοπό και τη μεθοδολογία του εκπαιδευτικού προγράμματος και να λάβουν σε έντυπη μορφή τα υλικά που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.  
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Ψηφιακή Αφήγηση: Η δύναμη της δικής μου ιστορίας  
Τις διαβάζεις ξεφυλλίζοντας, τις διηγείσαι, τις ακούς. Και τώρα ήρθε η ώρα να τις κάνεις βίντεο.
Η τεχνολογία έχει αλλάξει και, μαζί της, έχουν αλλάξει και τα μέσα με τα οποία κάθε μήνυμα ή κάθε ιστορία αποκτά υπόσταση, αλλά και αποδέκτη. Σε αυτό το εργαστήριο, μπορείτε με απλά βήματα να έρθετε σε επαφή με τη σημασία και τις τεχνικές της ψηφιακής αφήγησης προσωπικών ιστοριών, καθώς και με τις διαφορετικές εφαρμογές της σε δημιουργικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο, που θα σας επιτρέψουν να «αγγίξετε» το κοινό σας μέσα και έξω από τη σχολική τάξη. Παρουσιάζονται διαφορετικοί πληθυσμοί, θεματικές και στόχοι, έννοιες όπως το φύλο και η μετανάστευση, προκειμένου να τους αξιοποιήσετε, να εμπνευστείτε και να δημιουργήσετε τη δική σας ψηφιακή ιστορία, που θα δώσει δύναμη στο εκπαιδευτικό σας έργο.  
Open Call |
Ο Καβάφης πάει Πανεπιστήμιο
Τι αποτύπωμα αφήνουν σήμερα οι επαναλήψεις της ποιητικής ματιάς του Κ. Π. Καβάφη, από τις επανεκδόσεις των στίχων του, τη σύγχρονη τέχνη έως τον ψηφιακό κόσμο.
Το Αρχείο Καβάφη συνεργάζεται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για μια σειρά εργαστηρίων που διερευνούν τις δυνατότητες και τα όρια των διεπιστημονικών, διαθεματικών και διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων της ζωής και του έργου του Κ. Π. Καβάφη. Το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει Πανεπιστήμιο», στη δεύτερη χρονιά του, εστιάζει στην αναζήτηση σύγχρονων θεωρητικών επεξεργασιών και αναγνωστικών προσεγγίσεων της ζωής και του έργου του Καβάφη, μέσα από τον συνδυασμό του ποιητικού λόγου και του ψηφιακού αρχειακού υλικού, αντλώντας περιεχόμενο, μεθόδους και πρακτικές από διάφορες τέχνες και αξιοποιώντας πειραματικά εργαλεία και εφαρμογές.
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@onassis.org μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2019.   
Open Call |
Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2020:
«Η διαμεσολάβηση του Καβάφη»
Για τέταρτη χρονιά, ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλο τον κόσμο συναντιούνται και διερευνούν τα μέσα με τα οποία διαμεσολαβείται το έργο του Καβάφη στον σύγχρονο κόσμο, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η διαμεσολάβηση αυτή επηρεάζει την εμπειρία των αναγνωστών.
Με πόσους τρόπους μπορείς να διαβάσεις το καβαφικό έργο σήμερα; Φέτος το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη εξετάζει τους χιλιάδες τρόπους με τους οποίους «διαβάζεται» σήμερα το καβαφικό έργο: Από τις έντυπες εκδόσεις και τις μεταφράσεις τους έως τους στίχους του Καβάφη στα λεωφορεία, στο μετρό και την πόλη, καθώς και τα ποιήματα και τα σχετικά με το καβαφικό έργο κείμενα που υπάρχουν στο διαδίκτυο, τους στίχους και τα αποσπάσματα στα οποία αναφέρονται άρθρα του Τύπου ή ομιλίες, την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη, αλλά και τα έργα τέχνης – τις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές παραγωγές που αφορούν το έργο και τη ζωή του ποιητή.
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο cavafyarchive@onassis.org μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020.   
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ DIY:
Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα
Φτιάξε τα δικά σου, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, ξεσήκωσε το σχολείο και βάλε την τάξη σου στην πρίζα.
Μαζί με καλλιτέχνες-παιδαγωγούς σχεδιάζεις και κατασκευάζεις αυτοσχέδια μουσικά όργανα και όλη η τάξη γίνεται μια μπάντα. Βρίσκεις παλιές συσκευές στο σχολείο ή στο σπίτι και τις «πειράζεις», γίνεσαι κατασκευαστής και τεχνικός, ανακατεύεσαι με ηλεκτρονικά κυκλώματα και δίνεις νέα ζωή σε αντικείμενα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μπαίνοντας έτσι στον κόσμο του upcycling, δηλαδή της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης.
Διαδικασία αίτησης και επιλογής: Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education.stegi@onassis.org μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019. Απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2019
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces.   Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μουσική με τους ήχους της πόλης; Σε αυτό το εργαστήριο θα βγούμε στους δρόμους με οδηγό τον ήχο και θα σχεδιάσουμε νέους χάρτες και διαδρομές.
Οι ήχοι της Αθήνας μετατρέπονται σε μουσική μέσα από ένα εργαστήριο που θα σε κάνει να βγεις στους δρόμους γύρω από το σχολείο σου. Με οδηγό τον ήχο και παρέα με τους συμμαθητές σου, θα σχεδιάσεις χάρτες της περιοχής και θα φτιάξεις τις δικές σου, μοναδικές ηλεκτροακουστικές συνθέσεις. Θα μάθεις τι σημαίνει ηχογράφηση πεδίου (field recording) και πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι τελικά να ηχογραφείς τους ήχους γύρω σου. Θα δεις πώς θα καταφέρεις με μεγάλη ευκολία να χτίσεις τις δικές σου συνθέσεις, χρησιμοποιώντας τους ήχους που έχεις συλλέξει, με τη βοήθεια του ανοιχτού λογισμικού “Compose with Sounds”, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces.  Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education.stegi@onassis.org μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019. Απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2019. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces.  
Dancing to Connect – Χορεύω άρα επικοινωνώ Έφηβοι μιλάνε με το σώμα, σκέφτονται με την καρδιά και έρχονται κοντά μέσα από έναν χορό τολμηρό όσο κι οι ίδιοι.
Κάποιες φορές, το μόνο που χρειάζεσαι για να επικοινωνήσεις με τους άλλους, για να εξαλείψεις τις προκαταλήψεις, το bullying και τον φόβο, είναι μία χορογραφία. Δέκα Γυμνάσια και Λύκεια από την Αθήνα και την Καλαμάτα αφήνουν τη δύναμη του σύγχρονου χορού να εισβάλλει στις τάξεις, τα γυμναστήρια, τους διαδρόμους και τα προαύλια. Επαγγελματίες χορευτές πηγαίνουν στα σχολεία, μοιράζονται τις γνώσεις τους και καθοδηγούν τους μαθητές στο να δημιουργήσουν μια παράσταση χορού που θα παρουσιάσουν αρχικά τα πέντε σχολεία από την Καλαμάτα σε πολιτιστικό φορέα της πόλης και μετέπειτα όλα τα σχολεία μαζί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και τον Δήμο Καλαμάτας.
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education.stegi@onassis.org μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2019. Απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2019.  
Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της περιόδου 2019-20  

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *