Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων: Υπόμνημα για Σύσταση Οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων ΠΕ08 στην Πρωτοβάθμια

Υπόμνημα για Σύσταση Οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων ΠΕ08 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τον Αύγουστο του 2021 μετά από πολλά χρόνια δεσμεύσεων και υποσχέσεων του Υπουργείου Παιδείας των εκάστοτε κυβερνήσεων, για σύσταση οργανικών και μόνιμους διορισμούς στην ΠΕ των λεγόμενων “κοινών ειδικοτήτων”, έγιναν οι πρώτοι διορισμοί εκπαιδευτικών ΠΕ08 στην ΠΕ.

Μετά λύπης μας τότε διαπιστώσαμε ότι οι θέσεις που τελικά συστάθηκαν είναι συνολικά λιγότερες από το 1/3 των πραγματικών αναγκών του κλάδου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο από την ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ στο υπ. αρ.
πρωτ.298 υπόμνημά της, ήδη από τον Ιούλιο του 2020.

Στο εν λόγω υπόμνημα αναφερόμασταν σε 2000 κενά στην ΠΕ, 150 στη ΔΕ και 300 στην ΕΑΕ. Εξ αυτών, μαζί και με τους επιπλέον διορισμούς του Αυγούστου του 2022, έχουν καλυφθεί συνολικά μόνο 342 κενά στην ΠΕ, 43 στην ΔΕ και 10 στην ΕΑΕ από διορισμούς και 128 από μετατάξεις του 2013 στην ΠΕ.

Το Υπουργείο για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, επέλεξε να μην συσταθεί ούτε μια οργανική στα δύο πληθυσμιακά μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα, ειδικά για την Αθήνα, όπου ως γνωστόν κατοικούν το 60-70% του πληθυσμού της χώρας!

Η απάντηση που δόθηκε από την τότε Υπουργό Παιδείας κα. Κεραμέως, ήταν ότι αυτό έγινε “για να στηριχθεί η επαρχία”, ενώ η ίδια ακριβώς απάντηση δόθηκε και για την παράλογη αύξηση της υποχρέωσης έκτισης οργανικής σε δύο έτη αντί ενός. Μαζί με την προεκλογική “δέσμευση” ότι αυτό θα άλλαζε σύντομα…

Το αποτέλεσμα ωστόσο των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών το χρεώνονται οι συνάδελφοι που μέχρι σήμερα “στηρίζουν” με προσωπικό κόστος την επαρχία, τις περισσότερες φορές πολλά χιλιόμετρα μακριά από τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, τις οικογένειές τους και γενικά τους τόπους συμφερόντων τους, καθώς αυτές οι θέσεις δεν συστάθηκαν ούτε καν για την κάλυψη των 144 (από τις συνολικά 163) αιτήσεις μετάθεσης τον Οκτώβριο του 2022.

Η ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ. με διαρκή υπομνήματά της προς το Υπουργείο και με τελευταίο το υπ’αρθμ.πρωτ.378-15/3/23 (επισυνάπτεται), ζητούσε την άμεση επίλυση αυτού του ζητήματος και τη σύσταση οργανικών σύμφωνα με τα κενά που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες ΔΙΠΕ.

Επανερχόμαστε τώρα εκ νέου, επιτακτικά, εν όψη των νέων μεταθέσεων που επίκεινται και πριν τους νέους διορισμούς που ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης πρόσφατα ανακοίνωσε, για να επικαιροποιήσουμε το αίτημα για σύσταση οργανικών θέσεων ΠΕ08, όπου αυτές δεν έχουν συσταθεί- δεν επαρκούν, με προτεραιότητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *