Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων-Καταγγελία: Το Υπουργείο αρνείται να αδειοδοτήσει τη δια ζώσης επιμόρφωση των Εικαστικών Εκπαιδευτικών

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζοντας  την αντιεκπαιδευτική της πορεία βάζει εμπόδια και οδηγεί σε ματαίωση μια υπερ-40ετή επιμορφωτική διαδικασία σεμιναρίων της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πιστή στην άτεγκτη πολιτική της, για άλλη μια φορά, μάς φέρνει αντιμέτωπους, με δυσάρεστες εκπλήξεις και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για διάλογο και επιχειρηματολογία, κωφεύει.

Αυτό που πλέον γίνεται φαεινότερον του ηλίου, είναι ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο «στερούν αυτό που δεν μπορούν να προσφέρουν».

Το Υπουργείο Παιδείας για πρώτη φορά αρνείται να αδειοδοτήσει τη δια ζώσης επιμόρφωση των Εικαστικών Εκπαιδευτικών και ουσιαστικά ματαιώνει τα ετήσια σεμινάρια της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον τρόπο που αυτά διεξάγονται από το 1981.

Με απαντήσεις προκάτ «όλες οι επιμορφώσεις γίνονται πια εκτός σχολικού ωραρίου για το καλό της μαθητικής διαδικασίας», το Υπουργείο προσπαθεί να μην αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να παραδεχτεί αντικειμενικές αλήθειες.

Κάθε χρόνο η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, καλεί τα μέλη της απ’ όλη την Ελλάδα σε σεμινάρια που πραγματοποιούνται στην Πρωτεύουσα και τη Συμπρωτεύουσα. Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών μετακινείται με σκοπό τη συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά. Για το σκοπό αυτό απαιτείται χρόνος για ταξίδι από και προς τον τόπο διαμονής κι εργασίας και συνεπώς η απόφαση του Υπουργείου για πραγματοποίηση των σεμιναρίων εκτός εργασιακού ωραρίου, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών οι οποίοι υπηρετούν στην επαρχία και οι οποίοι συνήθως, έχουν λιγότερες ευκαιρίες συμμετοχής σε επιμορφωτικές δράσεις.

Επιπλέον, λόγω της φύσης του αντικειμένου, διεξάγονται πολλά εικαστικά-βιωματικά εργαστήρια που δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως και χωρίς να διατεθεί από τους συμμετέχοντες ο απαιτούμενος χρόνος.

Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου δυστυχώς δεν ομολογούν ότι η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, εδώ και σαράντα χρόνια, υλοποιεί μια επιμόρφωση που κατά τα άλλα θα ήταν υποχρέωση της ίδιας της Πολιτείας. Σεμινάρια, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κοστίζουν ούτε μισό ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, και η πραγματοποίησή τους βασίζεται στο εθελοντικό έργο και τη συλλογική προσφορά των εκπαιδευτικών, των επιμορφωτών και των στελεχών της εκπαίδευσης, με τα έξοδα της διοργάνωσης, της μετακίνησης, της φιλοξενίας των εκπαιδευτικών να βαραίνουν αποκλειστικά τους ίδιους τους συμμετέχοντες και την Ένωση.

Καταγγέλλοντας τα επιχειρήματα και τις εξηγήσεις του Υπουργείου, που απλώς πιστοποιούν ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας της Παιδείας στη χώρα, δεν κάνει αυτό που θα όφειλε να κάνει, και απορρίπτοντας συνολικά την αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική πολιτική του ΥΠΑΙΘ, ζητάμε την απόσυρση κάθε εμποδίου στην πραγματοποίηση των επιμορφωτικών Σεμιναρίων της Ένωσης.

Η ΑΞΙΑ και η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ των ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ μας

https://www.youtube.com/embed/tZwxziAO6Y0
Στον παραπάνω βίντεο παρουσιάσαμε στο διαδίκτυο την έναρξη εργασιών σεμιναρίου της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνιών Μαθημάτων του έτους 1996-97, με θέμα «το δημιουργικό σχολείο», στο οποίο εκ μέρους του ΔΣ αναπτύσσεται από την Πρόεδρο, ο ρόλος και η αξία των ετήσιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που με συνέπεια διενεργούνται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1981 και υποκαθιστούν το έργο της πολιτείας.

Αν και έχουν περάσει 26 χρόνια, το περιεχόμενο αυτού του άρθρου, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και να διατηρεί την αξία του, ιδιαίτερα σήμερα που για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας αντί να επιβραβεύσει και να υποβοηθήσει αυτή τη συλλογική προσφορά, την εμποδίζει, μη επιτρέποντας τη διενέργεια των σεμιναρίων μας.

Αίτημα επανεξέτασης απόφασης του ΥΠΑΙΘ για πραγματοποίηση των ετήσιων σεμιναρίων της Ένωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Άνοιξη 2022

Αγαπητοί κύριοι

Σας ενημερώνουμε ότι φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αιτηθήκαμε προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έγκριση πραγματοποίησης σεμιναρίων της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, τα οποία επισημαίνεται ότι προτάθηκαν να γίνουν κατά το τρέχον σχολικό έτος δια ζώσης, με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις (τήρηση των κανόνων, αποστάσεις, μάσκες κ.λπ.).

Με μεγάλη ανησυχία αντιμετωπίζουμε την αρχική σας πρόταση για πραγματοποίηση των σεμιναρίων της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων σε ώρες εκτός διδασκαλίας, καθώς η πρακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με μια πολύχρονη εμπειρία και παράδοση ανιδιοτελούς προσφοράς της Ένωσής μας που εδώ και σαράντα χρόνια μοχθεί αδιάκοπα, διοργανώνοντας χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο,  επιμορφωτικά σεμινάρια απαραίτητα για την επαγγελματική και παιδαγωγική ενημέρωση και ετοιμότητα των εικαστικών εκπαιδευτικών. Η πραγματοποίηση των σεμιναρίων βασίζεται στο εθελοντικό έργο των εκπαιδευτικών, των επιμορφωτών και των στελεχών της εκπαίδευσης ενώ τα έξοδα διοργάνωσης, μετακίνησης και φιλοξενίας των εκπαιδευτικών βαρύνουν αποκλειστικά τους συμμετέχοντες και την Ένωσή μας.

Ελπίζοντας ότι θα κατανοήσετε την ανάγκη πραγματοποίησης των σεμιναρίων εκ του σύνεγγυς και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, σας αναφέρουμε τα εξής:

  1. Λόγω των αντικειμενικών συνθηκών, των ιδιαίτερων δυσχερειών της περιόδου, αλλά και της πολυετούς παράδοσης, τα σεμινάρια της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων πραγματοποιούνται στην Πρωτεύουσα και τη Συμπρωτεύουσα. Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών μετακινείται με σκοπό τη συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά. Για το σκοπό αυτό απαιτείται χρόνος για ταξίδι από και προς τον τόπο διαμονής κι εργασίας και συνεπώς η απόφασή σας για πραγματοποίηση των σεμιναρίων εκτός εργασιακού ωραρίου δεν επιτρέπει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών οι οποίοι υπηρετούν στην επαρχεία και οι οποίοι, συνήθως, έχουν λιγότερες ευκαιρίες συμμετοχής σε επιμορφωτικές δράσεις.
  2. Η πραγματοποίηση των σεμιναρίων γίνεται σε χώρους που παραχωρούνται προς το σκοπό αυτό από δημοτικούς φορείς, μουσεία, σχολεία ή άλλους οργανισμούς και πραγματοποιούνται κυρίως πρωινές ώρες, και κατά παραχώρηση μόνο κατά τις απογευματινές λόγω της αδυναμίας φύλαξης των χώρων. Έτσι η προτεινόμενη από εσάς πραγματοποίηση απογεύματα μόνο ή Σαββατοκύριακα, ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα διεξαγωγής των σεμιναρίων.
  3. Σημαντικός αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών διδάσκουν στα Δημοτικά Σχολεία τα Γυμνάσια και την Ειδική Αγωγή  δίχως να έχουν επιμορφωθεί σε θέματα που αφορούν στην εικαστική διδασκαλία, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο, ενώ δυσκολίες εμφανίζονται και στην αντιμετώπιση θεμάτων παιδαγωγικής φύσης. Δεδομένου ότι μεγάλος όγκος του έργου των σχολείων  υποστηρίζεται από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είναι αναγκαίο να επανεξετάσετε την απόφασή σας.
  4. Ειδικά με την πραγματοποίηση των φετινών σεμιναρίων στοχεύουμε στην επιμόρφωση και στην παιδαγωγική και επαγγελματική ενδυνάμωση των συναδέλφων ώστε με το έργο τους να συμβάλλουν στην προσπάθεια πρόληψης της βίας μεταξύ των νέων που τη δύσκολη αυτή διετία έχει οξυνθεί.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η όξυνση βίαιων κοινωνικών φαινομένων, η απειλή γενίκευσης της οικονομικής κρίσης μετά την πανδημία αλλά και η επίδραση που έχουν στη συναισθηματική υγεία των μαθητών/τριών μας οι δυσοίωνες ειδήσεις για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην γειτονιά μας.

Η ευχή για ειρήνη δεν αρκεί και η προετοιμασία των μαθητών μας για την υποδοχή των προσφύγων μαθητών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τα μέλη της Ένωσής μας και τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητο ότι μπορούν και επηρεάζουν ποιοτικά την εκπαίδευση σε συνθήκες κρίσης, λόγω των εργαλείων της τέχνης που αξιοποιούν στην  εκπαιδευτική διαδικασία.

  1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν αναλάβει τη διδασκαλία του νεοεισαχθέντος γνωστικού αντικειμένου: «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» δίχως πρότερη επιμόρφωση, κρίνουμε την πραγματοποίηση των σεμιναρίων αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά με βιωματικές και εργαστηριακής φύσης εργασίες. Δεδομένου μάλιστα ότι η φύση των μαθημάτων τέχνης και η διασπορά των αντικειμένων που θεραπεύουν οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί (Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ,  Ειδική Αγωγή, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία) απαιτεί ιδιαίτερες εργαστηριακές συνθήκες αλλά και θεωρητική κατάρτιση, η ενημέρωση των εκπαιδευτικών κρίνεται αναγκαία ώστε να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους αρρυθμίες και χάσματα.
  2. Τα σεμινάρια της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων αποτελούν τόπο συνάντησης και διανομής επιμορφωτικού υλικού (περιοδικό Εικαστική Παιδεία, Βίντεο υλικό, βιβλία, εκδόσεις της Ένωσης και άλλο εποπτικό υλικό) προς τα νέα μέλη (αναπληρωτές εκπαιδευτικούς) και η μη πραγματοποίησή τους θα δυσχεράνει το έργο τους.

Σας ενημερώσουμε ότι δίνοντας πολύ χρόνο και προσπάθεια στην προετοιμασία, αποφασίσαμε φέτος να πραγματοποιήσουμε δύο τριήμερα σεμινάρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η Τέχνη αντίδοτο στη βία και το σκοταδισμό». Θεωρούμε ότι οι γνώσεις αλλά και η ενδυνάμωση που θα προσφέρουμε θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή κάθε σχολείου, για την προώθηση του ήθους των αξιών και των δεξιοτήτων ειρηνικής επίλυσης διαφορών και πάσης φύσεως συγκρούσεων.

Για το σκοπό αυτό έχουμε ζητήσει από το ΥΠΑΙΘ: (α) για το σεμινάριο της Αθήνας, άδεια απουσίας από τα σχολεία για τις εργάσιμες ημέρες Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, για τους καθηγητές καλλιτεχνικών (Π.Ε.08) Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωτών, προκειμένου να παραβρεθούν στις εργασίες του Σεμιναρίου. Το σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Εύβοιας, νησιών Αιγαίου και Κυκλάδων. (Νομοί: Αττικής, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Θεσσαλίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Χίου, Λέσβου, Σάμου).

(β) για το σεμινάριο της Θεσσαλονίκης ζητήσαμε αντίστοιχα για τις ημέρες Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Μαΐου 2022. Το σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί ΠΕ08 της Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής  Μακεδονίας, Θράκη, Θεσσαλία καθώς επίσης η περιφέρεια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. (Νομοί: Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας,  Φλώρινας, Γρεβενών Καστοριάς, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ζακύνθου).

Παρακαλούμε να δεχθείτε την αντιπροσωπεία της Ένωσής μας για να συζητήσουμε τη δυνατότητα απρόσκοπτης πραγματοποίησης των σεμιναρίων του Επιστημονικού μας φορέα, του οποίου το πολύχρονο επιμορφωτικό έργο είναι γνωστό στους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, τους μαθητές/τριες, τους γονείς και τους κηδεμόνες, τους θεσμικούς φορείς και το φιλότεχνο κοινό.

Σας βεβαιώνουμε ότι τα μέτρα τήρησης των κανόνων ασφάλειας για την πανδημία θα είναι αυστηρά όπως και στις υπόλοιπες διοργανώσεις μας και εγγυόμαστε ότι κάθε ώρα των σεμιναρίων να συμβάλλει σε μια ποιοτική αναβάθμιση του έργου των εκπαιδευτικών τέχνης.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *